STA, 28. 6. 2016

Ana Desetnica z novim imenom Družina Ana Desetnica v Ljubljani

Festival Ana Desetnica, letos preimenovan v Družina Ana Desetnica, ki že od konca tedna poteka v Kočevju in na mariborskem Lentu, se seli tudi na ljubljanske ulice. V sklopu 19. mednarodnega festivala uličnega gledališča je v 11 slovenskih krajih predvidenih okoli 120 dogodkov v izvedbi skoraj 190 nastopajočih iz 14 držav.
:
:

Štokholmski sindrom / Foto: Arhiv Burnt out Punks

V Ljubljani se bo Ana Desetnica letos mudila vse do 2. julija. Interaktivne ulične predstave domačih in tujih umetnikov si bo mogoče ogledati na osmih prizoriščih. Po drevišnji predstavitvi francosko-kolumbijskega tandema Charivari cie na Trubarjevi ulici, organizatorji izpostavljajo še sredin ognjeni spektakel Stockholmski sindrom v izvedbi švedske skupine Burnt out punks in glasbeni mimohod Bande Briosco iz Italije na Prešernovem trgu.

Na Mestnem trgu bo poleg večjih ulično-gledaliških produkcij v četrtek na ogled poetični akrobatski performans na hoduljah Klicanja ameriških umetnikov The Carpetbag Brigade in petkov šov HOP! v izvedbi Francozov Cie. Fracasse de 12.

Manjše ulične predstave letos gostujejo na Stritarjevi ulici, Brvi pri Makalonci in Trubarjevi ulici ter v njeni okolici, kjer bodo obiskovalci lahko v petek doživeli ulično intervencijo Femmes, ki jo bodo izvedle štiri starejše aktivistke španske skupine Hortzmuga.

Na Trubarjevi ulici bosta potekala tudi manjša festivala: Sanje v obliki uličnih branj in Plavajoči grad, ki sodi v Glasbe sveta.

Center festivalskega dogajanja in družabno središče bo vse dni v Miklošičevem parku, kjer bodo vsak večer pripravili pogovore gledališkega kritika in performerja Sama Gosariča s festivalskimi umetniki. tema bo ulično gledališče, Pogovorom bodo sledili nastopi umetnikov akrobacije hrvaško-francoske skupine ŽeliMel, ples čuvajk ognja Anke Piromanke in nastop avstralskega zabavljača Jollyja Goodfellowa.

Zadnji festivalski dan bo Ana Destnica gostja v Rogu, kjer bo med drugim mednarodna zasedba Serious Clowns uprizorila pravljično klovnovsko predstavo Pozabljeni zobniki časa, večer pa sklenil tradicionalni piknik.

V počastitev Zelene prestolnice Evrope 2016 bo Ana na Ambroževem trgu gostila družine. Otroke in starše vabijo v Čudoviti svet Brunette Bros oziroma svet potujočega sejmiščnega cirkusa, ki ga bo pripravila danska skupina Brunette Bros.

V Aninem zelenem festivalskem središču se bodo lahko otroci zabavali na igralih, pluli s kapitanom Dado (KUD Ljud), poskusili palačinke ala Marcel, ki jih bo pripravil francoski umetnik Sebastien Fraboulet, ali se zavrteli na Vrtiljaku rabljenih predmetov, ki ga bo postavila avstrijska skupina Movetz & Co.

Slogan 19. festivala je Potujmo z Ano Desetnico, s katerim želijo organizatorji, Gledališče Ane Monro, ljudi spodbuditi, da si ulične predstave ogledajo v različnih mestih, v katerih gostujejo, in ne le v domačem, oziroma v njim najbližjem kraju. Predstave po prepričanju organizatorjev v vsakem mestu zaživijo drugače.

Festival, ki se je začel 25. junija, sklenil pa se bo 9. julija, letos gostijo v Kočevju, Mariboru - na festivalu Lent, v Krškem, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Šoštanju, Kranju, Sežani in Škofji Loki. Konec julija se festival seli v San Sebastian - evropsko prestolnico kulture 2016. Promocija v San Sebastianu je povezana tudi s kandidaturo Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025, so sporočili iz Turizma Ljubljana.

Ana Desetnica, Ana Monro

Povezani dogodki