LGL, 29. 1. 2018

Lutkovno gledališče Ljubljana na gostovanju na Irskem

V Galwayu na Irskem se bo v četrtek, 1. februarja 2018, pričelo štiridnevno srečanje ob zaključku evropskega produkcijskega projekta Wide Eyes, ki v okviru mreže gledališč Small size, umetniško raziskovanje posveča otrokom in razvija posebna strokovna znanja na področju uprizoritvenih umetnosti za zgodnja otroška leta.
:
:
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Wide Eyes ponazarja radovedne otroške oči, ki zvedavo pogledujejo v svet. To je tudi skupno izhodišče ustvarjalcem 17 partnerjev iz 15 evropskih držav, katerih nastanek predstav so v procesu ustvarjanja zaznamovala različna srečanja, izmenjave idej in delavnice. V Galwayu, ki bo leta 2020 Evropska prestolnica kulture, bo izvedenih vseh petnajst produkcij, med njimi tudi slovenska predstava Akvarij režiserja Mihe Goloba, ki je bila v okviru tega projekta premierno uprizorjena februarja lani v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Udeleženci srečanja na Irskem pa bodo svoja znanja s področja umetniškega ustvarjanja za otroke nadgrajevali tudi na številnih delavnicah.

Vodna pustolovščina Akvarij, ki je primerna za otroke od 3. leta dalje,  v preprostem jeziku znanosti in predmetnega gledališča prikazuje zgodbo o Malem in Velikem, o potovanju, srečevanju in poslavljanju. Dogajanje poteka v steklenem tanku, podobnem akvariju, kjer predmeti oživijo med brbotajočimi mehurčki, pretakajo se skrivnostne tekočine in rojevajo zvoki življenja.

LGL, Wide Eyes, Galway, Irska