LGL, 24. 5. 2012

Lutkovno gledališče Ljubljana na gostovanja v Estonijo, na Kitajsko in v Srbijo

Lutkovno gledališče Ljubljana konec tedna začenja s serijo gostovanj po svetovnih lutkarskih festivalih.
:
:

Vžigalnik/foto Žiga Koritnik

V prestolnici Estonije bodo s predstavama Love Dolls in Vsi drugačni, vsi čudni v soboto in nedeljo 26. in 27. maja gostovali na Tallin Treff festivalu, ki ga organizira državno lutkovno in otroško gledališče Nuku iz Tallinna. Festival povezuje različne kulture in je zbirališče umetnikov z vzhoda in zahoda. Ponuja širok spekter lutkovnih in dramskih predstav, plesa, performansov in glasbe, odvija pa se v dvoranah in na ulicah starega mestnega jedra. Na letošnjem festivalu pričakujejo 1100 nastopajočih iz 20 držav, ki bodo v štirih dneh izvedli 178 predstav oz. nastopov.
 
Love Dolls je predstava za odrasle, ki jo je režiral Duda Paiva, brazilski umetnik, ki ustvarja na Nizozemskem. Gre za mojstrski plesni vrtinec lutk, ljudi in čustev ob izvrstni glasbi v živo. Vsi drugačni, vsi čudni pa je avtorski projekt Maje Kunšič o prijateljstvu in sprejemanju drugačnosti.
 
Na Kitajskem se v mestu Chengdu 27. maja začenja 21. kongres Unime, mednarodnega lutkarskega združenja in najstarejše gledališke organizacije na svetu, in svetovni lutkarski festival, kamor je povabljena predstava Vžigalnik, ki jo je po Andersenovi predlogi priredil Andrej Rozman-Roza. Predstava v režiji Jana Zakonjška je dobitnica številnih nagrad na Mednarodnem lutkovnem pristanu v Mariboru in sicer za najbojšo predstavo, najboljšo skupinsko igro in animacijo. Nagrado za vlogo v predstavi pa je dobil tudi igralec Gašper Malnar. 
 
Za zaključek bodo v Beogradu sodelovali na TIBA festivalu, ki ga organizira prvo srbsko profesionalno gledališče za otroke in mlade Pozorište Boško Buha. Nastopili bodo 10. junija s predstavo Romeo in Julija. Po motivih Williama Shakespeara jo je režiral Jaka Ivanc, namenjena pa je mladim in odraslim. Gre za zgodbo o usodni ljubezni in njenih posledicah, o zvestobi in predanosti, na svež, sodoben in izviren način.
 
V letošnji sezoni, ki se bo zaključila konec avgusta, so sicer v Lutkovnem gledališču pripravili 10 premier in doslej odigrali 611 predstav.  Do konca aprila pa so imeli 73.047 obiskovalcev. V naslednjih dneh začenjajo tudi vpis novih abonmajev za sezono 2012/13.

Srbija, Kitajska, LGL, Estonija