STA, 6. 10. 2020

Londonska Kraljeva operna hiša namerava prodati Hockneyjevo sliko

Londonska Kraljeva operna hiša namerava sredstva za delovanje zbrati tudi s prodajo portreta nekdanjega izvršnega direktorja operne hiše Davida Websterja (1903-1971), ki ga je v 70. letih minulega stoletja naslikal britanski umetnik David Hockney. Pri avkcijski hiši Christie's se za portret nadejajo iztržiti 18 milijonov funtov.

Foto: Wikimedia Commons

Portret, ki je bil naročen za operno hišo na znamenitem Covent Gardenu, bo v poskusu, da bi zaščitili prihodnost prizorišča, ponujen na dražbi v oktobru.

"Odločitev je bila zelo težka," je za britanski The Observer povedal sedanji izvršni direktor Kraljeve operne hiše Alex Beard. Prodaja portreta je ena od štirih točk načrta za ohranitev delovanja operne hiše med pandemijo covida-19, ki za omenjeno ustanovo predstavlja največji povojni izziv. Načrtujejo tudi odpuščanja in zbiranje donacij, poleg tega čakajo na odločitev o posojilu iz kriznega sklada za umetnost.

"Smo največji delodajalec na področju umetnosti v državi in vedeli smo, da moramo pregledati vse, kar imamo v lasti," je povedal Beard in dodal, da je edina dragocenost, ki izstopa, Websterjev portret.

Webster je Kraljevo operno hišo vodil četrt stoletja - med letoma 1945 in 1970, v obdobju največjega razcveta in ambicij. Tesno je sodeloval z Ninette de Valois, ustanoviteljico Kraljevega baleta, in pripomogel k mednarodnemu ugledu Covent Gardena.

O svoji odločitvi so po pisanju spletnega portala obvestili tudi 83-letnega Hockneyja. Po Beardovih besedah imajo z umetnikom dober odnos, "a ni mu preveč po volji, ko gre katero od njegovih del na dražbo".

Po besedah Katharine Arnold iz avkcijske hiše Christie's vlada veliko mednarodno zanimanje za Hockneyjeva dela, med najbolj iskanimi pa so prav portreti iz 70. let minulega stoletja, iz njegove naturalistične faze.

Po pisanju britanskega BBC so od marčevskega zaprtja prihodki Kraljeve operne hiše padli na dve petini.

Kraljeva operna hiša