STA, 21. 5. 2010

Ljubljanski KUD Ljud na alternativnem gledališkem festivalu v Zagrebu

V prostorih nekdanje zagrebške tovarne zdravil Medika bodo drevi odprli 13. festival alternativnega gledališkega izraza Faki. Zagrebškemu občinstvu se bo na Cvjetnem trgu predstavil tudi ljubljanski KUD Ljud s projektom Zbor tajnih agentov.
:
:

Festival bo uvedla predstava Faki safari, v kateri se prepletajo cirkus in kabaret. KUD Ljud se bo z nekaterimi veščinami predstavil že danes, saj je eno izmed vodil festivala povezovanje ter izmenjava idej in stilov različnih marginalnih gledaliških skupin, so zapisali organizatorji festivala.

Na letošnjem Fakiju, ki bo potekal do nedelje 23. maja, bodo izvedli devet predstav. Za vse je značilna žanrska nedoločljivost.

Na festivalu bodo poleg slovenskih nastopili še umetniki iz Španije, Rusije, Grčije, Litve in z Madžarske. Ogled predstav, ki bodo potekale v tovarni in na Cvjetnem trgu, je brezplačen.

KUD Ljud je neformalna skupina mladih ustvarjalcev, ki v gledališču in sorodnih medijih prepoznavajo potencialen prostor soustvarjanja in nadgradnje lastnih idej. Ustvarjalce druži vera v "živo" umetnost, ki je v neposrednem stiku z gledalcem.

Pri oblikovanju gledališkega dogodka se vedno znova osredotočajo na različne oblike interakcije gledalcev z nastopajočimi in tako vzpostavljajo gledališče kot igro, kot ritual, kot dogodek socialnega združevanja. Zanima jih delo v javnih urbanih prostorih, eklektično združevanje žanrov, tehnik in stilov, piše na spletni strani društva.

Zagreb, Faki, Ljud, Hrvaška