STA, 3. 12. 2013

Ljubljanska Opera v pripravah na praznični december

V ljubljanski Operi te dni vadijo za decembrske predstave, s katerimi bodo obeležili dva jubileja, ter za opereto Netopir, ki bo premiero doživela januarja. Kot je na včerajšnjem srečanju z novinarji dejal ravnatelj Peter Sotošek Štular, so s poslovanjem zadnjega pol leta zadovoljni. Povečal se je obisk, pa tudi število abonentov.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Tako bo 24. decembra na sporedu 80. ponovitev Hrestača - Božične zgodbe Petra Iljiča Čajkovskega v koreografiji madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vamosa, 21. decembra pa bo na sporedu opera La boheme Giacoma Puccinija v režiji Vinka Möderndorferja, ob kateri bo 30 let delovanja v hiši obeležil tenorist Branko Robinšak. Veseli december bo med drugim ponudil tudi Veselo vdovo Franza Leharja prav tako v Möderndorferjevi režiji.

Opereto Netopir Johanna Straussa ml. režira Zvone Šedlbauer, ki je poleg režiranja v vseh slovenskih gledališčih del svoje kariere posvetil tudi operni umetnosti. To bo njegova druga režija Netopirja, prva - iz sezone 1991/1992 - se je na odru ljubljanske Opere obdržala več sezon.

Sezono 2013/2014, ki jo načrtoval še nekdanji umetniški vodja Milivoj Šurbek bodo po besedah novega umetniškega vodja opere Roka Rappla - Rocca kakovostno izpeljali, sicer pa se že pripravljajo na sezono 2014/2015. V slednji bodo kot zadnjo premiero uprizorili slovensko noviteto, saj je naročanje novih slovenskih opernih del eno od poslanstev nacionalne opere.

Abonentov imajo letos po besedah vodje trženja ljubljanske Opere Janeza Rozmana kar 1164, kar pomeni, da se je njihovo število glede na sezono pred tem povečalo za 50 odstotkov. Glede na to, da se povečuje spletna prodaja vstopnic, skušajo čimbolj ustreči uporabnikom, na prihajajoče predstave pa občinstvo opozarjajo tudi z napovedniki ob predstavah. Med novostmi je izpostavil družinski abonma, ki so ga letos po več letih uvedli ponovno.

Povečali so tudi število predstav. V letu 2013 tako predvidevajo kar 170 dogodkov, kar je 20 več kot lani. Poleg tega so povečali število lastnih predstav in nekoliko zmanjšali število koncertov in gostovanj, je še povedal Rozman.

Na včerajšnjem srečanju z novinarji so predstavili tudi nekaj mladih solistov, ki so v zadnjem času okrepili ansambel SNG Opera in balet Ljubljana - sopranistko Urško Arlič Gololičič in tenorista Aljaža Farasina ter baletna plesalca Luko Žiherja in Nino Noč.