STA, 1. 6. 2022

Ljubljanska Drama v sezono 2022/23 z optimizmom

V ljubljanski Drami v sezoni 2022/23 napovedujejo 13 premier. Med drugim jo bodo zaznamovale mednarodna koprodukcija, tri krstne in tri prve slovenske uprizoritve, trije avtorski projekti in natečaj za izvirno slovensko dramsko besedilo. Na Velikem odru bo kot prva zaživela koprodukcijska predstava Prometej '22 v režiji Gaborja Tompe.
:
:
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana
Foto: Katja Kodba/SNG Drama Ljubljana

Kot je na današnji predstavitvi nove sezone povedala ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel, bodo po pestrem letu, ki je bilo polno preobratov in ki je zaradi koronavirusa od njih terjalo veliko prilagajanj, v novo sezono zakorakali z optimizmom. S programom v sezoni 2022/23 se poskušajo otresti omejitev, ki so jih pestile zaradi epidemije in tako so sistem abonmajske ponudbe vrnili v stare tirnice, poleg tega bodo na odru ponovno zaživele uprizoritve, v katerih nastopa večje število igralcev, ponovno so tudi vzpostavili zveze s tujino.

Predstava Prometej '22 nastaja po Ajshilovem Vklenjenem Prometeju v režiji romunskega režiserja Gaborja Tompe, ki je skupaj z Agnes Kali tudi avtor priredbe. Je koprodukcija Madžarskega državnega gledališča iz Cluja, Državnega gledališča iz Konstance in ljubljanske Drame z enakovrednim deležem igralcev vseh sodelujočih gledališč. Štirje igralci ljubljanske Drame so tako po besedah Vesne Jurce Tadel že v Romuniji, kjer so se vaje začele v minulem tednu. Premiera bo 1. julija v Cluju, ljubljanska premiera je napovedana za 15. oktober.

Predvidoma 1. oktobra pa bo na Velikem odru premiera krstne uprizoritve Čistilcev, izvirnega projekta madžarskega režiserja Arpada Schillinga, ki se bo kot režiser s to uprizoritvijo na slovenskih gledaliških odrih predstavil prvič. Po besedah ravnateljice Drame svojevrsten projekt v Drami pripravlja s stalno ekipo sodelavcev, v uprizoritvi pa bo igrala ekipa 16 igralcev.

Prav tako krstno bodo na Velikem odru uprizorjeni Zaznamki Katarine Morano v režiji Žige Divjaka. Tandem, ki je v zadnjih letih na več slovenskih odrih uspešno oživil zgodbe iz naše realnosti in vsakdana, vse prežete z močnim angažmajem in jasnim sporočilom, se bo po besedah Vesne Jurca Tadel na odru ljubljanske Drame predstavil prvič, z novim besedilom, napisanim po naročilu. Premiera bo decembra.

Januarja bo sledila premiera Mrtvaškega plesa, po besedah ravnateljice Drame enega manj znanih del švedskega anatoma odnosov med spoloma Augusta Strindberga. Njegovo neizprosno seciranje zakona bo zaživelo v priredbi Žanine Mirčevske in režiji Eduarda Milerja. Kot je še povedala, je bila ta drama v SNG Drama Ljubljana prvič in hkrati tudi nazadnje uprizorjena že pred več kot 100 leti, in sicer leta 1920 v režiji Osipa Šesta.

Marca bo premiero doživel projekt Mrakijada, ki bo nastal na podlagi treh dram redko uprizarjanega slovenskega dramatika Ivana Mraka. V edinstveni družinski sagi v priredbi Tiborja Hrsa Pandurja in Nine Rajić Kranjac, ki bo predstavo tudi režirala, bo nastopilo kar 20 članov igralskega ansambla ljubljanske Drame in gostov.

Sezono bodo po besedah Vesne Jurca Tadel na Velikem odru zaključili s klasiko – Stričkom Vanjo Antona Pavloviča Čehova, ki bo na Velikem odru Drame ponovno zaživela po več kot 50 letih. Režijo bo prevzel Janusz Kica, premiera bo maja.

V Mali Drami napovedujejo štiri premiere. Septembra bo premiero doživela prva slovenska uprizoritev drame Otroci sodobne britanske avtorice Lucy Kirkwood v režiji Nine Šorak. Decembra bo na vrsti prva slovenska uprizoritev Gibanja srbskega dramatika Dimitrija Kokanova. Kot je povedala ravnateljica Drame, neklasično uprizoritveno predlogo sestavlja šest med seboj ločenih monologov, ki se povezujejo in dopolnjujejo zgolj na asociativnem oz. tematskem nivoju. Režijo bo prevzel Juš Zidar.

Za marec napovedujejo premiero krstne uprizoritve Gospe Dalloway. Avtorsko besedilo hrvaškega dramatika Tomislava Zajca nastaja na podlagi znamenitega istoimenskega romana Virginije Wolf, režijo bo prevzel Peter Petkovšek. Sezono bo v Mali Drami sklenila prva slovenska uprizoritev drame Še vedno Alice v režiji Matjaža Zupančiča. Premiera bo aprila.

Vesna Jurca Tadel je za novo sezono napovedala tudi tri avtorske projekte v okviru platform. V okviru Drama Laboratorija bo nastal projekt Eve Jesenovec z naslovom Polenta, ki ga bo režirala Mojca Madon, v okviru platforme Čakajoč Supermana pa bodo uprizorili avtorski projekt študentke AGRFT Žive Bizovičar Žene v testu in Alica: nekaj solilogov o neznosnosti časa. Avtorski projekt Luke Marcena je bil sicer napovedan že za letošnjo sezono, a so ga bili zaradi koronskih zapletov primorani prestaviti v prihodnjo.

Kot pomembno novost sezone 2022/23 je ravnateljica Drame izpostavila natečaj za izvirno slovensko besedilo, s katerim želijo avtorje spodbuditi k pisanju dram, ki bi jih nato uprizorili na njihovem odru.

SNG Drama Ljubljana, repertoarji