STA, 18. 2. 2021

Ljubljanska Drama s predstavo Deklica s strunami v Milanu

Ljubljanska Drama te dni s krstno uprizoritvijo Deklica s strunami Maje Hrgović in Marjana Nečaka gostuje na 12. ediciji festivala Mednarodna nagrada 'Golo gledališče' Terese Pomodoro v Milanu. Festivalsko občinstvo si bo predstavo, posebej za to priložnost odigrano na velikem odru Drame, ogledalo preko spleta.
:
:
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Kot so zapisali v ljubljanski Drami, mednarodni gledališki festival poteka skozi celotno sezono 2020/2021 v sodelovanju gledališča Spazio Teatro No'hma Teresa Pomodoro in mesta Milano pod častnim pokroviteljstvom italijanskega predsednika ter podpori italijanskega ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Prejemniki nagrad in posebnih priznanj, ki jih bosta podelila mednarodna strokovna žirija in festivalsko občinstvo, bodo predstavljeni jeseni v Milanu na posebni slovesnosti pred začetkom naslednje, 13. izdaje festivala.

Strokovno festivalsko žirijo sestavljajo ugledni gledališčniki z različnih koncev sveta, predseduje pa ji Livia Pomodoro, predsednica in umetniška direktorica gledališča Spazio Teatro No'hma Teresa Pomodoro.

Avtorja Deklice s strunami, prve sodobne dramske opere v koprodukciji ljubljanske Drame in gledališča Moving Music Theatre iz Bitole, sta priznani makedonski glasbenik in gledališki ustvarjalec Marjan Nečak ter uveljavljena hrvaška pisateljica in dramatičarka Maja Hrgović. Avtorica pesmi, ki jih v predstavi pojeta Barbara Cerar in Uroš Fürst, je priznana makedonska pesnica Ana Bunteska.

V intimni dramsko-glasbeni zgodbi, ki na ozadju družbenega dogajanja v sodobni Evropi poteka na meji med stvarnim in sanjskim svetom, se prepletajo časi in jeziki, glasba in poezija, trpkost in lepota življenja, so zapisali v ljubljanski Drami.

S predstavo o glasbenici, ki potuje z vlakom po vse bolj zaprti in pregrajeni Evropi in išče svoj prostor v njej, se je Nečak slovenskemu občinstvu prvič predstavil v vlogi režiserja, hkrati pa tudi kot skladatelj, scenograf in oblikovalec luči. Dramaturginja in prevajalka je bila Darja Dominkuš, kostumografinja Nataša Filipović, lektorica Tatjana Stanič, avtor videa Marin Lukanović in koreograf Žigan Krajnčan.

Deklica s strunami, ki je po Nečakovih besedah "metaforično dramsko-glasbeno partitura, ki z lahkoto plava v glasbenih slogih od roka, popa, elektronske glasbe z globinskim občutjem cirkuškega zvoka do opere kot kulminacijske točke čustev in interpretacije obeh solistov", je bila večkrat nagrajena.

Med drugim je leta 2019 je prejela nagrado viminacium maximus za najboljšo predstavo v antičnem Arheološkem parku Viminacium pri Požarevcu v Srbiji, na 45. mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu pa je prejela nagrado za najizvirnejšo raziskavo enega od segmentov gledališkega jezika. Nagrajena je bila tudi na 29. festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi. Konec lanskega leta bi morala gostovati na festivala v Kielcah na Poljskem, ki pa je bil zaradi pandemije prestavljen na letošnjo pomlad, so zapisali v ljubljanski Drami.

Slovensko občinstvo si bo posnetek gostovanja Deklice s strunami v Milanu lahko ogledalo v soboto, 20. februarja, ob 20. uri.

Deklica s strunami, SNG Drama Ljubljana, Italija