STA, 24. 6. 2022

Ljubljanska Drama s Pljuči na festivalu Zlati lev

Ljubljanska Drama je z uprizoritvijo Pljuča Duncana Macmillana v režiji Žige Divjaka nastopila na 23. festivalu Zlati lev v Umagu. Festival komornega gledališča poteka med 20. in 26. junijem. Na festivalu bo nastopilo tudi SNG Nova Gorica z uprizoritvijo Kdo se boji Virginie Woolf? v režiji Radoša Bolčine.
:
:

Foto: Peter Uhan

Pljuča Žige Divjaka so prva slovenska uprizoritev te drame angleškega dramatika Macmillana. Delo prinaša vpogled v brutalno iskren odnos dveh tridesetletnikov, ki živita v nenehni negotovosti med izpraševanjem svojih vrednostnih meril in uresničevanjem osebnih ambicij. Mladi par igrata Vito Weis in Nina Ivanišin, premierno pa so predstavo uprizorili marca 2019.

Umetniški direktor in selektor Damir Zlatar Frey je v tekmovalni program festivala uvrstil gledališča iz Hrvaške, Madžarske in Slovenije. V petek zvečer bo na njem sodelovalo SNG Nova Gorica z uprizoritvijo Kdo se boji Virginie Woolf? v režiji Radoša Bolčine.

Najslavnejša igra ameriškega dramatika Edwarda Albeeja je ob prvi izvedbi na Broadwayu razburkala javnost in doživela diametralno nasprotne odzive, kmalu pa je dosegla mednarodno slavo, še zlasti po odmevni filmski verziji z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom.

Nagrade bodo na festivalu podelili v nedeljo.

Pljuča, Zlati lev, SNG Drama Ljubljana, Hrvaška