STA, 8. 10. 2012

Ljubljanska Drama bo z igro Gospoda Glembajevi sklenila Gavelline večere

Drama SNG Ljubljana bo z dramo hrvaškega literata Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi v režiji Ivice Buljana sklenila letošnje Gavelline večere. Ti bodo v že 27. izvedbi med 12. in 20. oktobrom potekali v Zagrebu. Slovensko gledališče bo nastopilo izven konkurence, za glavno nagrado se bo potegovalo sedem hrvaških gledaliških predstav.
:
:

foto Peter Uhan

Večere v gledališču Gavella bo odprla starogrška drama Antigona v izvedbi Italijanske drame Hrvaškega narodnega gledališča z Reke v režiji Ozrena Prohića, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Gavellini večeri predstavljajo presek hrvaške gledališke sezone. Med drugimi bosta na njih sodelovala Gledališče Virovitica z igro Elling Simona Benta in Hrvaško narodno gledališče iz Splita z igro Preobrazba Franza Kafke v režiji Ivana Plazibata.

Velik del programa pa bodo sooblikovale gledališke hiše iz Zagreba. Satirično gledališče Kerempuh bo sodelovalo z Gogoljevimi Mrtvimi dušami v režiji Dražena Ferenčine.

Zagrebško gledališče mladih (ZeKaeM) se bo predstavilo z Idiotom Dostojevskega v režiji Ivana Popovskega, Teater &td pa z eno izmed klasičnih hrvaških dramskih uprizoritev, Glorio, Ranka Marinkovića, ki jo je režiral Saša Božić.

Gostitelji se bodo predstavili z novim režijskim delom Oliverja Frljića in sicer z Vse gre mimo (Prolazi vse) Dubravka Mihanovića.

Zmagovalca bodo razglasili na zaključnem festivalskem večeru, na katerem se bo predstavila tudi ljubljanska Drama. Prvič bodo kot nagrado podelili poprsje znanega hrvaškega gledališkega režiserja in pedagoga Branka Gavelle, tudi utemeljitelja gledališča, v katerem bodo odigrali vse festivalske predstave.

Gavellini večeri so prvič potekali leta 1973. Med letoma 1991 in 2005 je bil premor, od tedaj pa festival potekal v nekoliko spremenjeni obliki.

Zagreb, Gavellini večeri, SNG Drama Ljubljana, Hrvaška