STA, 5. 11. 2012

V CD baletni večer novih koreografij večinoma mladih ustvarjalcev

V Cankarjevem domu je 3. novembra 2012 v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) potekal 12. gala baletni večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo. Predsednik DBUS Tomaž Rode je povedal, da večer ponuja osem plesno in glasbeno raznolikih baletnih točk.

foto Arhiv CD

Večere novih baletnih koreografij v društvu baletnih umetnikov pripravljajo z namenom vzpodbujanja nastanka novih slovenskih koreografij in iskanja novih slovenskih koreografov, je pojasnil Rode. V nedeljo se je bilo mogoče baletnega večera udeležiti v Avditoriju Portorož, decembra se ga bo mogoče udeležiti na Prevaljah, v začetku prihodnjega leta pa še v SNG Maribor. Na Prevaljah bodo večer posvetili mednarodno priznanemu baletnemu mojstru in koreografu Milku Šparembleku, ki se je v tem kraju rodil leta 1928.

Na večeru raznolikih baletnih stilov so svoje koreografije predstavili Mitja Popovski, Siniša Bukinac, Jasna Zavodnik, Alena Medič, Tetiana Svetlična ter tandema Dana Petretič & Siniša Bukinac in Rosana Hribar & Gregor Luštek.

Po besedah predsednika društva baletnih umetnikov gre za večer umetnikov, ki ustvarjajo na zelo različnih področjih, od klasične baletne koreografije do sodobnega baleta.

Gala večere novih koreografij na slovensko glasbo neprekinjeno pripravljajo od leta 2000. Z večeri spodbujajo in iščejo nadarjene mlade plesne ustvarjalce. Vsako leto koreografi predstavijo svoja še "neraziskana in neizživeta videnja umetnosti ter tako v slovenski baletno plesni prostor vnesejo dragoceno svežino, hkrati pa prinašajo novitete slovenskemu baletnemu gledalstvu", so zapisali v DBUS.