STA, 16. 8. 2016

Ljubljana septembra prizorišče 13. bienalnega festivala Lutke

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je objavilo program 13. bienalnega festivala sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2016, ki bo potekal od 9. do 13. septembra na različnih ljubljanskih prizoriščih. Festival bo ponudil več kot 60 lutkovnih predstav in dogodkov v izvedbi 20 lutkovnih gledališč, skupin in samostojnih ustvarjalcev iz 14 držav.
:
:

Dogodivščine belega človeka / Foto: Arhiv Paul Zaloom

V petih dneh se bodo na odrih LGL, Stare mestne elektrarne, Ljubljanskega gradu ter v Galeriji Kresija in v Kinodvoru predstavili lutkarji iz ZDA, Avstralije, Francije, Belgije, Nizozemske, Izraela, Finske, Norveške, Danske, Češke, Italije, Španije, Estonije in Slovenije.

Festival bo 9. septembra v Stari mestni elektrarni odprla predstava Odhod finskega vizualnega umetnika in čarovnika Kallea Nia, ki ji bo sledila pretresljiva predstava Pepel perspektivne norveške lutkovne ustvarjalke Yngvild Aspeli in francoske skupine Plexus Polaire.

Nizozemska skupina Hotel Modern, ki se pogosto loteva refleksije družbenozgodovinskih tem, se bo v Ljubljani predstavila s Taboriščem in ogromno maketo koncentracijskega taborišča Auschwitz ter lutkami jetnikov in njihovih rabljev. Z aktualno politično satiro Dogodivščine belega moža pa se bo predstavil ameriški umetnik Paul Zaloom, nekdanji član avantgardne skupine Bread and Puppet Theatre.

Satirični komentar na aktualna družbeno-politična vprašanja bo ponudil izraelski lutkar Ariel Doron v predstavi Plastični junaki, francoska umetnika Charlotte Blin in Julien Mellano pa bosta poskrbela za kratko predstavo brez besed o ljubezenskem odnosu Moja srnica in moj zajči, ki je nastala v produkciji francoske skupine AIE AIE AIE.

Z lutkovno miniaturko Okolje bo nastopil francoski lutkovni ustvarjalec mlajše generacije Renaud Herbin, šest izvajalcev pa bo preigravalo 25 različnih likov zgodbe Mega milijon: uničenje Lemuela Piktina režiserja mlajše generacija Mirka Raajasa in estonskega lutkovnega gledališča NUKU.

Člana danske skupine Sofie Krog bosta gledalce popeljala skozi skrivnostne zgodbe temačnih soban Hiše, lutkovnega komičnega trilerja za mlade in odrasle, predstavo En kovček na osebo pa bodo približali finski ustvarjalci Nordic Puppet Ambassadors.

Francoska umetnica Magali Rousseau se bo predstavila s poetično iluzionistično predstavo Mešam zrak, dogodivščine Alvina Sputnika: raziskovalca morskih globin pa bo gledalcem približal avstralski ustvarjalec Tim Watts.

LGL bo v Tunelu uprizoril performans vizualnih umetnic Mete Grgurevič in Urše Vidic, pred LGL pa si bo mogoče ogledati projekt Azil nizozemske skupine Babok, ki je zasnovan kot intervencija v javni prostor.

Glavnina predstav je namenjena odraslemu občinstvu, nekaj pa tudi otrokom. Poleg predstav Češka leži ob morju gledališča Naivni divadlo Liberec, Leeghoofd belgijskega Tuning People & Kinderenvandevilla in igre V delavnici, ki je nastala v izvedbi belgijskega Tof Theatre, bo na voljo tudi nekaj predstav LGL.

Pripravljajo tudi več predstav, delavnic in predavanj v sklopu evropskega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva. V okviru festivalskega sklopa Lutke na filmskem platnu bo v Kinodvoru na ogled češki marionetni film Mali mož v režiji Radka Berana.

Izbrane predstave združujejo tradicionalna lutkovna znanja in drzna raziskovanja, ki jih omogoča razvoj sodobnih tehnologij in novih materialov, ponujajo raznovrstne vizualne izraze ter preizprašujejo preverjene lutkovne prakse ter potrjujejo neskončne možnosti lutkovnega izraza, so sporočili iz LGL.

Festival Lutke