STA, 19. 7. 2023

Ljubljana festival z večerom znamenitih opernih odlomkov

V Gallusovi dvorani Cankarjeva doma bo nocoj v okviru 71. Ljubljana festivala večer znamenitih opernih odlomkov Puccinija, Giordana, Mascagnija in Dvoraka. Solista, sopranistko Sondro Radvanovsky in tenorista Piotra Beczala bo spremljal Orkester slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Gianluca Marciana.
:
:

Foto: Pixabay

Radvanovsky je mednarodno priznana sopranistka, katere globina in izvrstna barva glasu se ujemata z njeno dramatično igralsko sposobnostjo ter vsestranskostjo v širokem repertoarju, ki vključuje naslovne vloge v operah Rusalka, Lucrezia Borgia in Manon Lescaut. Nastopala je v vseh večjih opernih hišah na svetu, velja pa za eno izmed vodilnih živečih interpretk Verdijevih vlog in belcanta, so navedli pri Ljubljana festivalu.

Na odru se ji bo pridružil Beczala, ki je trenutno eden najbolj iskanih liričnih tenorjev in stalni gost vodilnih svetovnih opernih hiš. Na Poljskem rojeni umetnik ni priznan le zaradi lepote svojega glasu, ampak tudi zaradi goreče predanosti vsakemu liku, ki ga upodablja. Poleg opernega repertoarja izvaja tudi številna velika vokalna dela z najuglednejšimi svetovnimi orkestri.

Dvojec in orkester bo vodil Marciano, ki velja za zelo iskanega dirigenta in slovi po neomajnem dramatičnem dirigiranju v povsem svojevrstnem slogu.

Italijanski dirigent Gianluca Marciano je debi doživel v Narodnem gledališču v Zagrebu, pohvali pa se lahko z rednimi sodelovanji v Londonu, Tbilisiju, Novem Sadu in z ljubljansko Opero; prav tako je umetniški vodja festivala Al Bustan v Libanonu, so še zapisali pri Ljubljana festivalu.

Program nocojšnjega večera vsebuje operne odlomke italijanskega skladatelja Giacoma Puccinijeva: Preludij iz opere Edga, arijo Manon iz opere Manon Lescaut Sola, perduta, abbandonata, Le tregenda iz opere Le Villi ter tri arije in duet Tosce in Cavaradossija iz opere Tosca. Na programu sta ariji Cavaradossija Recondita Armonia in E lucevan le stelle, ter arija Tosce Vissi d'arte vissi d'amore.

Operna dela prav tako italijanskega skladatelja Umberto Menotti Maria Giordano, ki so na nocojšnjem programu, so Preludij iz opere Sibirija, arija Andree iz opere Andrea Chénier Come un bel dì di maggio in arija Magdalene iz opere Andrea Chenier La mamma morte ter duet Maddalene in Andree iz opere Andrea Chenier Vicino a te s'acquita".

Slišati bo mogoče tudi odlomke iz opere Rusalka češkega skladatelja Antonina Dvoraka in sicer Prinčevo arijo, arijo Rusalke Mesičku na nebi hlubokem ter duet princa in Rusalke.

Na programu je še Intermezzo iz opere Guglielmo Ratcliff Il Sogno italijanskega opernega skladatelja Pietra Mascagnija.

Festival Ljubljana