STA, 26. 6. 2017

LGL v novi sezoni napoveduje 12 premier

Lutkovno gledališče Ljubljana v novi sezoni napoveduje 12 premiernih uprizoritev, ki bodo črpale iz slovenske in tuje literarne zakladnice. Program bodo zaznamovali uprizoritveni hibridi - od animiranih instalacij do vizualnih intermedijskih predstav, ki brišejo meje pred predstavo in igralcem. Na programu bo še 30 uprizoritev iz preteklih let.

Lutkovno gledališče Ljubljana / Foto: Urška Boljkovac

Sezona se bo pričela septembra s premiero koprodukcije Misterij sove francoskega lutkovnega ustvarjalca mlajše generacije Renauda Herbina. Predstava, ki je prvi del diptiha, bo na oder postavila miniaturne like iz predstave Sovji grad, ki jo je leta 1936 ustvaril slovenski lutkar Milan Klemenčič.

Prav tako septembra bo premiera lutkovne predstave Škrt škrt kra čof!, pravljice za najmlajše, kjer se prepletajo močna čustva in bogata domišljija. Predstavo belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther bo režirala Ivana Djilas.

Novembra bo na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) premiero doživela predstava Kralj Matevžek I., ki nastaja na podlagi knjige poljskega pisatelja Janusza Korczaka. Otrokom bo v dramsko-dokumentarni obliki približala ideje demokracije in odgovornosti. Del vsebine bodo prispevali tudi otroci. Predstavo bo režirala srbska režiserka Anja Suša. Isti mesec bo še premiera lutkovne predstave o pilotu Bertu, ki bo zaživela kot spoj igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča, režija pa bo v rokah Katje Povše.

Na lutkovni oder se bo februarja vrnila Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti. Gre za prvo besedilo Svetlane Makarovič za otroke in njeno prvo besedilo, uprizorjeno v LGL. Predstavo v likovni podobi ilustratorke Suzi Bricelj bo režiral Brane Vižintin.

Februarja bodo premierno uprizorili predstavo po antologiji Sončnica na rami. Ustvarjalci ugledališčene poezije pod vodstvom režiserja Mareta Bulca bodo uprizarjali pesmi, ki razpirajo otroške čustvene svetove. Mesec pozneje pa bo na odru zaživela pravljica Gregorja Strniše Lučka Regrat. Popotovanje za lučko in odsev bo režirala Maruša Kink.

Aprila bo na sporedu gledališka uprizoritev Opice. Predstavo, ki jo bo režiral izraelski režiser in scenograf Amit Drori, odlikuje natančno izdelano orodje - več kot 300 strojev na odru skrbi za nadroben prikaz anatomskih lastnosti in izrazne mimike likov. Koprodukcijska predstava bo uprizorjena v okviru evropskega projekta N.A.P.P., ki skrbi za razvoj sodobnih lutkovnih pristopov v povezavi z digitalno umetnostjo.

Istega meseca bo prvič na ogled drzna gledališka avantura Vihar v glavi, v kateri bodo mladi ustvarjalci Gledališkega inkubatorja LGL z režiserjem Primožem Ekartom spoznavali najnovejša odkritja o načinu delovanja najstniških možganov. Skupaj z dramaturginjo in pripovedovalko Ano Duša ter mojstrom gibalnega gledališča Sebastjanom Staričem bodo urili svoje telo in glas, se učili različnih gledaliških tehnik in improvizacij ter spoznavali celovit gledališki proces.

Maja bodo premierno uprizorili Zajčkovo hišico Anje Štefan v režiji Martine Maurič Lazar in barviti lutkovni podobi Hane Stupica. Za malo starejše otroke bodo na oder postavili predstavo po romanu Vinka Möderndorferja Kit na plaži, ki je letos prejel desetnico. Pod režijo se bo podpisal Möderndorfer.

Sezono bo sklenil Vražji Triptih, omnibus treh dogodkov, ki se navezujejo na tematiko romana Mojster in Margareta. Predstavo bosta režirala Matija Solce in Mirjana Medojević.