STA, 8. 10. 2022

LGL s predstavo Tihožitje na festivalu lutk v portugalskem Portu

Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja je odprla mednarodni festival lutk v Portu FIMP. Predstava, ki tematizira fenomen vračanja dostojanstva mrtvim živalim, bo na sporedu še v soboto, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Festivala se poleg slovenskih ustvarjalcev, ki letos sodelujejo prvič, udeležujejo tudi ustvarjalci iz Južne Koreje, Španije, Češke, Belgije, Čila in Portugalske. Festival ponuja posebno optiko - idejo, da je neživ predmet mogoče animirati in oživeti ali vsaj zaznati kot takega. Uprizoritev Tihožitje se tako idejno in izvedbeno vpenja v osrednjo tematiko, so zapisali v LGL.

Predstava Tihožitje, ki so jo premierno uprizorili oktobra 2020 v času festivala sodobne lutkovne umetnosti Lutke, je nastala v produkciji LGL, zavoda Flota Ljubljana in zavoda Flota Murska Sobota.

Igra z dokumentaristično noto gledalca sooči z vprašanji o odnosu do življenja skozi devet poskusov vračanja dostojanstva mrtvim živalim. "V lutkovni predstavi poskuša režiser skupaj s soustvarjalci z radikalnimi uprizoritvenimi pristopi razumeti tisto, kar ljudi dela žive", so ob premieri zapisali v gledališču.

Predstava odpira vprašanje taksidermije, umetnosti ohranjanja živalskih teles, ki je bila denimo v viktorijanski dobi predvsem kurioziteta in simbol prestiža oziroma trendovski dekor visoke družbe v imenu naravoslovnih znanosti, so spomnili v gledališču.

Taksidermija lahko služi kot metafora za ljubezen do narave ali kot metafora za družbeno sprenevedanje in antropocentrično izkoriščanje narave. Kaže na tanko mejo med spoštovanjem, čaščenjem in izkoriščanjem, objektivacijo.

V predstavi igrajo Asja Kahrimanović Babnik, Iztok Lužar in Zala Ana Štiglic. Dramaturginja je Tjaša Bertoncelj, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Sara Smrajc Žnidarčič, avtor glasbe pa Mitja Vrhovnik Smrekar.

Tin Grabnar, Tihožitje, LGL, Portugalska

Povezani dogodki

SiGledal, 22. 1. 2023
LGL na gostovanjih po Evropi