LGL s predstavo Tihožitje na festivalu lutk v portugalskem Portu

Avtor: STA

Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja je odprla mednarodni festival lutk v Portu FIMP. Predstava, ki tematizira fenomen vračanja dostojanstva mrtvim živalim, bo na sporedu še v soboto, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).


Foto: Jaka Varmuž

Festivala se poleg slovenskih ustvarjalcev, ki letos sodelujejo prvič, udeležujejo tudi ustvarjalci iz Južne Koreje, Španije, Češke, Belgije, Čila in Portugalske. Festival ponuja posebno optiko - idejo, da je neživ predmet mogoče animirati in oživeti ali vsaj zaznati kot takega. Uprizoritev Tihožitje se tako idejno in izvedbeno vpenja v osrednjo tematiko, so zapisali v LGL.

Predstava Tihožitje, ki so jo premierno uprizorili oktobra 2020 v času festivala sodobne lutkovne umetnosti Lutke, je nastala v produkciji LGL, zavoda Flota Ljubljana in zavoda Flota Murska Sobota.

Igra z dokumentaristično noto gledalca sooči z vprašanji o odnosu do življenja skozi devet poskusov vračanja dostojanstva mrtvim živalim. "V lutkovni predstavi poskuša režiser skupaj s soustvarjalci z radikalnimi uprizoritvenimi pristopi razumeti tisto, kar ljudi dela žive", so ob premieri zapisali v gledališču.

Predstava odpira vprašanje taksidermije, umetnosti ohranjanja živalskih teles, ki je bila denimo v viktorijanski dobi predvsem kurioziteta in simbol prestiža oziroma trendovski dekor visoke družbe v imenu naravoslovnih znanosti, so spomnili v gledališču.

Taksidermija lahko služi kot metafora za ljubezen do narave ali kot metafora za družbeno sprenevedanje in antropocentrično izkoriščanje narave. Kaže na tanko mejo med spoštovanjem, čaščenjem in izkoriščanjem, objektivacijo.

V predstavi igrajo Asja Kahrimanović Babnik, Iztok Lužar in Zala Ana Štiglic. Dramaturginja je Tjaša Bertoncelj, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Sara Smrajc Žnidarčič, avtor glasbe pa Mitja Vrhovnik Smrekar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-s-predstavo-tihozitje-na-festivalu-lutk-v-portugalskem-portu