STA, 28. 3. 2024

Letošnji Ljubljana festival vabi z okoli sto dogodki

Letošnji 72. Ljubljana festival se bo začel 20. junija s tradicionalno Poletno nočjo na Kongresnem trgu. Vse do 3. septembra, ko bo v Cankarjevem domu nastopil Orkester Slovenske filharmonije, se bo znotraj pestrega programa zvrstilo približno sto dogodkov.
:
:

Foto: Pixabay

Direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek je ob predstavitvi letošnjega festivala povedal, da je tokrat zasnoval nekoliko zabavnejši program.

Letošnji gala koncert Poletna noč bo tako poklonom nepozabnim pevkam Ditki Haberl, Alenki Pinterič in Neci Falk. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenije bodo številni pevski solisti pod glasbenim vodstvom dirigenta Patrika Grebla zapeli največje uspešnice omenjenih treh pevk, ki so vse rojene v Mariboru.

Ob letošnji stoti obletnici smrti italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija je 26. junija na programu festivala opera Tosca SNG Maribor z Rebeko Lokar, Jonathanom Tetelmanom in Željkom Lučićem v glavnih vlogah. 8. in 10. julija bo Verdijeva opera Trubadur z maestrom Zubinom Mehto in Gledališčem Majskega glasbenega festivala v Firencah. Z glasbo Ludwiga van Beethoven bo pod taktirko Mehte 9. julija nastopil tudi Orkester Majskega glasbenega festivala iz Firenc.

Ljubitelje baleta bo 27. junija razveseljeval Grk Zorba, na programu festivala pa je 1. in 2. julija tudi balet Spartak opernega in baletnega gledališča iz kazahstanske Astane. 20. avgusta bo, kot obljublja Brlek, "paša za oči" nastop priznane primabalerine Svetlane Zaharova z baletno predstavo Modance s kostumi modne hiše Chanel.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji različnih zvrsti glasbe. Med drugim bo 20. julija koncert Baročnega ansambla Vroclav, 28. in 29. avgusta bo na festivalu nastopil Londonski simfonični orkester, 2. septembra Filharmonični orkester milanske Scale. Z glasbo Sergeja Rahmaninova bo dvakrat, 3. in 4. julija, nastopil tudi Budimpeški koncertni simfonični orkester.

Kar pet predstav muzikala Telesni stražar v režiji in koreografiji Mykala Randa se na festivalu obeta od 15. do 19. julija.

Festival Ljubljana ponovno sodeluje tudi z Branetom Rončelom in prav to sodelovanje na festival letos med drugim prinaša koncert brazilske ministrice za kulturo Margareth Menezes.

31. avgusta bo na Ljubljana festivalu prav tako tradicionalni koncert Vlada Kreslina z Malimi bogovi in Beltinško bando. Letos bo posebna gostja Masayah. Z Big Bandom RTV Slovenija bosta letos ločeno nastopila tudi Uroš Perić (30. avgusta) in Oto Pestner (23. avgusta).

Glasbeno bo festival tudi letos postregel še s številni komorni koncerti v Križevniški cerkvi.

Zaključni dogodek 3. septembra bo koncert Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita in argentinsko pianistko Martho Argerich.

Ljubljana festival poleg osrednjega programa spremljajo še mojstrski tečaji, delavnice in Ljubljana festival na Ljubljanici, ki je posvečen mladim. Po besedah Brleka so prav ti dogodki zagotovilo, da bo imel festival obiskovalce in ugledne slovenske izvajalce tudi v prihodnje.

Mestna občina Ljubljana za Festival Ljubljana prispeva približno pet milijonov evrov, sicer pa, kot je dejal Brlek, se festival glede financ počasi približuje proti "zajetnim" osmim milijonom evrov, kar pa je po njegovih besedah še vedno osem do devetkrat manj od podobnih festivalov v Salzburgu ali Veroni.

Festival Ljubljana