STA, 24. 5. 2018

Šentjakobsko gledališče v sezoni 2018/19 s širokim spektrom estetik in žanrov

V Šentjakobskem gledališču za sezono 2018/19 napovedujejo pet premier, od tega štiri na velikem odru in eno na mali sceni. Po besedah umetniškega vodje in direktorja gledališča Borisa Kobala bodo še naprej gojili linijo komedije, linijo sodobnega evropskega gledališča ter linijo slovenskega gledališča, tako klasičnega kot sodobnega.

Šentjakobsko gledališče Ljubljana / Foto: Daniel Novakovič, STA

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Kobal, ne verjame v tematske repertoarje z velikimi naslovi. Njegov moto je gledališče, ki ljudem ponudi zelo širok spekter predstav, estetik in žanrov. Repertoar za prihodnjo sezono je prvi, ki ga je sestavil sam. Prejšnjega, ki ga je podedoval, so skoraj v celoti izpeljali, le igro Brucka ali obdobje prilagajanja Milana Jesiha so prestavili v prihodnjo sezono.

Ta bo kot prva premiero doživela konec septembra, režijo je prevzel Zvone Šedlbauer. Kot je povedal, gre za igro psihološke narave za tri igralce. Ti bodo upodobili predstavnike srednjega razreda v urbanem okolju, ki ne morejo skriti svoje izpraznjenosti na vseh ravneh. Igra je po njegovih besedah neke vrste enigma, kakršno poznamo v svetovni literaturi pri Haroldu Pinterju, značilne zanjo so tudi jezikovne premene. Kot je še povedal, je Brucka ali obdobje prilagajanja zamišljena kot ambientalna predstava, ki jo bodo igrali na mali sceni Šentjakobskega gledališča.

V začetku oktobra bo sledila premiera komedije Idealni soprog Oscarja Wilda v režiji Dejana Spasića. Po Kobalovih besedah gre za odlično, a na Slovenskem nekoliko manj poznano besedilo. Wilde je, kot je povedal Spasič, Idealnega soproga napisal leta 1895. Sami bodo tekst brali s svojimi očmi, z referencami na eni strani na viktorijansko dobo in na drugi na današnji čas. Besedilo govori o visoki viktorijanski družbi s konca 19. stoletja, kjer je, tako kot danes, pomemben videz resničnosti in ne resničnost sama.

Koledarsko leto bodo zaključili z besedilom francoskega avtorja Claudea Confrotesa Maraton, ki ga bo režiral Mare Bulc. Po Kobalovih besedah naslov igre ponuja primerjavo življenja z neskončnim tekom, obenem je Maraton izjemen igralski izziv za tri igralce, ki skozi vso predstavo na odru tečejo. Bulc je izpostavil, da je Maraton tudi režijsko zelo zahtevna predstava, ker je tekst pisan v izrazito francoskem kontekstu. Skušali so ga prilagoditi slovenskim razmeram.

Februarja bo premiero doživela igra Resno moteni, ki jo podpisuje sodobni francoski avtor Laurent Baffie, režijo bo prevzel Jernej Kobal. Po njegovih besedah besedilo pripoveduje o šestih posameznikih v čakalnici pri slavnem psihiatru, specialistu za obsesivno-kompulzivne motnje, psihiatra pa od nikoder. Gre za precej klasično komedijo, kot posebno odliko teksta pa je poudaril njegovo dinamiko.

Kot zadnja v prihodnji sezoni bo premiero doživela igra Pokojnik Branislava Nušića v režiji Gregorja Čušina. Po njegovih besedah je Pokojnik predvsem komedija odnosov, obenem je politična satira, ki je za ta čas še posebej aktualna. Igra pripoveduje o človeku, ki se sooči s krizo srednjih let in raznimi težavami, ki jih poskuša rešiti tako, da ljudem dopusti misel, da je umrl. A težava nastopi, ko se čez leta vrne, saj je življenje medtem teklo naprej.

Kobal je na včerajšnji novinarski konferenci napovedal tudi prenovo Šentjakobskega odra. Približno dva milijona vredno prenovo financira Mestna občina Ljubljana, začela se bo 1. junija, Šentjakobski oder pa naj bi se ponovno odprl 1. septembra.