STA, 2. 9. 2011

Letošnji Ex-Ponto z gostujočimi predstavami političnega gledališča

Na več prizoriščih po Ljubljani bo med 16. in 25. septembrom potekala 18. edicija mednarodnega festivala sodobnih uprizoritvenih umetnosti Ex-Ponto. Po besedah direktorja festivala Damirja Domitrovića bodo ob 20-letnici kulturnega društva B-51, ki festival organizira, prevladovale gostujoče predstave sodobnega političnega gledališča.

Festival bo obeleževanje 20-letnice kulturnega društva B-51 in samostojne slovenske države pospremil z gostujočimi predstavami, ki odpirajo vprašanje mejnikov v času. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Domitrović, letošnja izbrana tema, vprašanje začetka ali konca, sproža politične asociacije, zato bo v sklopu gostovanj moč videti predstave sodobnega političnega gledališča.

Društvo je v dveh desetletjih sodelovalo pri več kot 50 mednarodnih produkcijah ter je ponujalo umetnostno ogledalo družbenih in političnih dogajanj na področju nekdanje Jugoslavije. Hkrati si je društvo po Domitrovićevih besedah prizadevalo za uresničitev ambicioznih projektov umetnikov iz Slovenije, čemur sledi tudi programska zasnova festivala.

Letošnji Ex-Ponto se bo odprl s predstavo režiserja Oliverja Frljića Leksikon yu mitologije, nastali v koprodukciji društva, in se nadaljeval z gostujočimi predstavami. Predstavili se bodo številni umetniki iz Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Poljske, Češke, Makedonije, Bolgarije, Kosova, Madžarske, Romunije, Avstrije, Japonske, Slovaške in Belgije.

Na programu bodo Pesem o materi in domovini poljskega režiserja Jana Klate, obeta se Saloma režiserja Branka Brezovca, Zoltsn Balazs bo gostoval s predstavo Platonov, režiser Borut Šeparović pa s predstavo Generacija 91. - 95., na programu so med drugim so tudi Čakalnica režiserja Viliama Dočolomanskya, Radu Afrim s predstavo Trg Roosevelt in slovenske premiere.

Vlado Repnik in Martina Ruhsam prihajata na festival s predstavo Kako daleč lahko govorimo, Milan Tomašik s predstavo Off-Beat, Sabina Schwenner s predstavo Mesnica, Ryuzo Fukuhara in Samo Potokar s projektom Ne.za.vedno.

Letos bo v okviru programa predstavljena tudi mednarodna gledališka mreža NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), ki je bila ustanovljena na pobudo nekdanjega makedonskega ministra za kulturo Blagoja Stefanovskega in predstavnikov najpomembnejših mednarodnih festivalov in gledališč iz 15 evropskih držav.

Od novembra leta 2007 je sedež NETE na Kulturnem društvu B-51 v Ljubljani, generalni sekretar pa je Domitrović.

Poleg srečanj številnih gledaliških mojstrov, direktorjev, producentov in umetnikov bodo potekale tudi okrogle mize, med drugim o vprašanju, v kolikšni meri lahko kultura prevzame vlogo povezovanja med državami, ter o slovenski medijski krajini.

Na festival prihajajo še Sanja Nešković Peršin s predstavo 33 obratov, Veljko Mićunović z Gogoljevim Revizorjem, Martin Kočovski z Brechtovim Kavkaškim krogom s kredo, Margarita Mladenova s Shakespearovo Zimsko pravljico in Stoppardov Rock'n'roll režiserja Dina Mustafića.

EX PONTO