STA, 1. 6. 2011

Letošnji festival Klovnbuf v izvedbi klovnes

Letošnji festival Klovnbuf, ki bo med 3. in 16. junijem zavzel nekaj ljubljanskih prizorišč, pozneje pa se bo s Klovnbufovo karavano podal še v druge slovenske kraje, bo posvečen ženski klovnadi. Zavod Bufeto, ki pripravlja festival, je k sodelovanju povabil mednarodno uveljavljene umetnice na področju klovnovskega gledališča.


Četrti mednarodni gledališko-klovnovski festival bo v petek, 3. junija, v Slovenskem mladinskem gledališču odprla Klovnbufova kvadratna miza. V pogovoru se bodo udeleženke festivala posvetile festivalskemu geslu "Cherchez la femme". Govornice bodo klovnese: v Avstraliji rojena Britanka Nola Rae, v Franciji živeča Američanka Laura Herts, Ukrajinka Albina Matuzko, ki ustvarja na Nizozemskem in Hilary Chaplain iz ZDA, je na novinarski konferenci povedala Brigita Dane iz Zavoda Bufeto.

Okrogli mizi bo zvečer v sklopu Klovnbufovega gledališča sledila prva predstava Laure Herts "A Won Woman Show". Klovnesa v svojih predstavah združuje elemente klovnade, fizičnega gledališča, nevtralne maske, pantomime in predmetnega gledališča v kombinaciji s šolo ulice, zato so njene predstave zares nenavadne, piše v programski zgibanki festivala.

Dan pozneje bo z večkrat nagrajeno predstavo "A Life in Her Day" nastopila Hilary Chaplain, ki je ena izmed ustanovnih članov klovnovske skupine New York Goofs. V nedeljo, 5. junija, bo Noa Rae uprizorila "Elizabeth's Last Stand", dan pozneje pa bo Albina Matuzko izvedla predstavo "Baba Jaga". Matuzkova velja za eno najprodornejših ustvarjalk mlade generacije, je poudarila Danetova.

V sklopu Klovnbufovega gledališča bodo uprizorili še Shakespearovo Ultimativno tragedijo, ki je nastala v mednarodni produkciji; gosta bosta Aleksej Mironov iz Rusije in Jean-Paul Ledun iz Francije.

Klovnbuf bo ponudil tudi štiridnevno delavnico Klovnbufov laboratorij, ki jo bo vodila klovnesa Rae, s predstavami pa bodo nadaljevali na Dvornem trgu. Od 13. do 16. junija si bo mogoče v t.i. letni kuhinji Ele Buf vsak večer ogledati po eno predstavo. V štirih večerih se bodo zvrstili klovnesa Klusha, za katero se skriva Matuzkova, Eva Škofič-Maurer in Petra Markovič, Perola Regina iz Brazilije in Ravil Sultanov iz Zavoda Bufeto.

Organizatorji se veselijo tudi gostovanj. Klovbufova karavana bo med 20. junijem in 2. septembrom obiskala Piran, Mursko Soboto, Kamnik, Portorož, Izolo, Koper, Velenje, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem, Novo mesto ter Maribor.

Zavod Bufeto junija v prestolnici pripravlja tudi Grajske norčije 2011, ki bodo med 13. in 18. junijem zavzele ulice mestnega jedra, od 17. do 19. junija pa Ljubljanski grad. Med drugim bodo izvedli pilotski projekt, v katerem bo pet klovnes iskalo ženina, je povedala Natalija Sultanova iz Zavoda Bufeto.