STA, 27. 5. 2011

Lenka Udovički in Amanda Plummer na Reki pripravljata predstavo

Ameriška filmska in gledališka igralka Amanda Plummer na hrvaški Reki pripravlja projekt "Pessoa". Hrvaško-slovenska koprodukcija bo na sporedu od aprila prihodnje leto. Predstavo bo režirala Lenka Udovički, soproga znanega hrvaškega igralca s hollywoodsko kariero Radeta Šerbedžije.

Plummerjeva, ki velja za igralko z velikim razponom igralskih izrazov, kar ji je prineslo nekaj prestižnih igralskih nagrad, kot tony in emmy, projekt pripravlja na povabilo Lenke Udovički in Šerbedžije.

Predstava "Pessoa" nastaja po delu Knjiga nespokoja portugalskega književnika Fernanda Pessoe. Ta je ustvaril fantastičen tekst z veliko transformacij likov, ki odpirajo številne igralske in režiserske možnosti.

"Navdušena sem nad Lenkinim idejami in vizijami, nad njenim dojemanjem sveta. Vsak dan znova me navdušuje," je za današnji Jutarnji list povedala Plummerjeva. Dodala je, da ni besedilne predloge, ampak z Lenko Udovički sami ustvarjata predlogo za predstavo.

Lenka Udovički in Plummerjeva sta na projektu začeli lani v Kaliforniji. Sicer pa sta sodelovali tudi pri projektu Goli otok.

V pogovoru za Novi list pa je Plummerjeva dejala, da so gledališke predstave v ZDA postale "show -business", v katerem ni veliko prostor za eksperiment. Potrdila, je da bo imela delavnice za študente podiplomskega specialističnega študija igra, mediji, kultura, ki ga bo od prihodnjega šolskega leta na reški univerzi vodil Šerbedžija, ki je imenovan tudi za rednega profesorja.

Plummerjeva je sicer od začetka 80. let minulega stoletja odigrala več kot sto gledaliških in filmskih vlog. Nastopala je predvsem v vlogah nenavadnih oseb, kar ji ni prineslo svetovno slavo. Snemala je z režiserji, kot so Wim Wenders, Quentin Tarantino in Peter Greenway. Trenutno pod režijsko taktirko Linusa de Paolija snema film "Dr. Ketel" in pod režijsko taktirko Shunjija Iwaija film "Vampire".

Časnik napoveduje, da bodo predstavo "Pessoa" igrali leta 2012 tudi čez poletje na Brionih, v okvirju gledališča Ulysses, ki ga je leta 2000 zagnal Šerbedžija.

Reka