Nagib, 23. 1. 2015

Lab: Kako? ter improvizacijski večer Neforma 38

1. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder vabi umetnice in umetnike, producentke in producente ter ostale kreativce, ki se zanimajo za sodobno umetnost na dvojno dogajanje konec januarja, s katerim še naprej skrbijo za urbano dogajanje s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru.

V četrtek, 29. 1. 2015, ob 18. uri, na Velikem odru Narodnega doma gostijo tretji del raziskovalnega projekta pod naslovom Lab: KAKO? (uprizarjanje) - javna skica, edicija 1., ki ga ustvarjajo Katja Legin, Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Nataša Živković in Nina Fajdiga.

Mariborska izvedba, v kateri gre za javni prikaz laboratorijskega dela, se bo ukvarjala s tretjo fazo raziskovalnega procesa »uprizarjanje«, ki jo je inspirirala knjiga Milana Kundere Počasnost, in sicer na uprizoritven način: KAKO uprizarjati izbrano vsebino.
 
Lab: KAKO? (uprizarjanje) - Javna skica, edicija 1. je del daljšega, triletnega procesa raziskovanja v štirih fazah pod naslovom Laboratorij Kdo, zakaj, kaj, kako?, pri čemer se je prva faza ukvarjala s performativnimi veščinami, druga z vsebino (analizo in dramaturgijo), tretja faza, ki bo javno prikazana v Mariboru, se vrti okrog uprizoritvenih strategij, postopkov in principov, v četrti fazi pa bo sledilo delo na predstavi.
 
Laboratorij je primeren za vse tiste, ki tako ali drugače delujejo na področju uprizarjanja sodobnih uprizoritvenih vsebin in tudi tiste, ki jih to področje ustvarjanja zanima. Publika bo priča javnemu prikazu v obliki zaključene celote, skice, pri čemer bo material izhajal iz laboratorijskega dela v komunikaciji s publiko.

Isti večer ob 20. uri sledi še glasbeno plesna improvizacija NEFORMA 38, na Malem odru Narodnega doma, v kateri bosta nastopala Tina Dobaj in Danijel Marinič ter tretji element – “zbor” (ekipa No!training Laba – Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Katja Legin, Nataša Živković, Nina Fajdiga). V seriji improvizacij, ki omogočajo medsebojno povezovanje in spoznavanje ustvarjalcev s področja sodobnih umetniški praks, bomo v Mariboru priča prvi izvedbi sicer že pete sezone Neforme v letu 2015, v produkciji Zavod Sploh.
 
Vstop na oba dogodka je prost, vendarle pa je zaradi priprave prostora na LAB: Kako? zaželjena potrditev udeležbe na bunderla.anja@gmail.com do 28. 1. 2015.