SMG, 12. 6. 2015

Kulturni terorist Oliver Frljić spet v Mladinskem

Oliver Frljić, režiser, znan po svojih provokativnih gledaliških dejanjih, je že začel z vajami za uprizoritev projekta Kompleks Ristić, ki ga bomo na odru Mladinskega lahko videli v začetku letošnjega oktobra.
:
:
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc
Foto: Iztok Dimc

Gledališki projekt, katerega premiera bo 20. septembra 2015 v okviru letošnjega Beograjskega mednarodnega gledališkega festivala Bitef, se večplastno ukvarja z enim največjih jugoslovanskih in ne nazadnje tudi slovenskih gledaliških režiserjev, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja odločilno pripomogel k mednarodni uveljavitvi (tudi) Slovenskega mladinskega gledališča. Uprizoritev bo z vseh plati osvetlila, rekonstruirala in razkrila pojav, znan pod imenom »fenomen Ljubiša Ristić«.

Kompleks Ristić, veliki mednarodni projekt, je povezal štiri koproducente: Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke ter festivala BITEF iz Beograda in MOT (Mlad otvoren teater) iz Skopja.

Začel se je pred nekaj meseci, in sicer z raziskovalno fazo, v katero je bila vpeta mednarodna dramaturška ekipa: Olga Dimitrijević, Ana Vilenica (Beograd), Nina Gojić (Zagreb), Tomaž Toporišič, Rok Vevar, in Goran Injac (Ljubljana).

Letošnje poletje v Mladinskem ne bo le vroče, ampak bo predvsem čas obujanja silovitih, nikakor ne pozabljenih čustev, ki so nemara še edina vez med preteklostjo in sedanjostjo. Med nekoč in danes.