STA, 31. 3. 2023

Kulturni bazar letos o ustvarjalnosti za trajnostni razvoj

V Cankarjevem domu bo danes potekal celodnevni Kulturni bazar, namenjen strokovnemu usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Letošnja tema je Ustvarjalnost za trajnostni razvoj, pri kateri se bodo med drugim spraševali, kakšno mesto imata kultura in umetnost pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti.
:
:

Skozi program se bodo spraševali tudi, kaj je trajnostni razvoj, kako ga razumemo v polju kulture in umetnosti, kaj je in bo v prihodnje vredno vedeti in znati ter kaj in kako poučevati za prihodnost.

Osrednja govorka na bazarju bo arhitektka in umetnica Polonca Lovšin s predavanjem Ne le za dobro ljudi, temveč vsega planeta. Gregor Torkar s Pedagoške fakultete pa je pripravil predavanje Ko bo prišla pomlad: vzgoja in izobraževanje za trajnostno prihodnost, piše na uradni spletni strani.

Letošnji program vključuje skoraj 50 dogodkov, med njimi bodo predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi. Vse to je namenjeno strokovnim delavkam in delavcem ter študentkam in študentom z različnih področij, od vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale do okolja in prostora.

Kulturni bazar bo sklenil koncert Prebujanja, glasba za zveneče kamne in trobento v okviru glasbeno-kiparskega projekta Zven kamna, ki je nastal s sodelovanjem Slovenskega tolkalnega projekta in akademske kiparke Alenke Vidrgar.

Letošnji bazar je 15. po vrsti, pripravili pa so ga ministrstvi za kulturo ter za vzgojo in izobraževanje in zavod za šolstvo v sodelovanju z ministrstvi za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje ter za naravne vire in prostor, Andragoškim centrom Slovenije ter pisarno CMEPIUS.

Kulturni bazar, CD