STA, 11. 1. 2023

Simon Šerbinek v monodrami Kriplov zagovor z veliko mero samoironije o invalidnosti

Igralec Simon Šerbinek in režiser Matjaž Latin predstavljata monodramo Kriplov zagovor, ki bo premierno uprizorjena 19. in 20. januarja na Malem odru Lutkovnega gledališča Maribor (LGM). To je avtobiografska predstava igralca invalida, ki z veliko mero samoironije in družbene kritike predstavlja različne vrste in oblike invalidnosti.
:
:
Foto: Matjaž Wenzel
Foto: Matjaž Wenzel

Predstava Kriplov zagovor je nadaljevanje sodelovanja Simona Šerbinka ter Matjaža Latina, ki sta pred dobrim letom ustvarila monodramo Krhkost po eseju francoskega filmskega ustvarjalca Jeana-Clauda Carirrera.

"Ta izpostavlja aktualne probleme sedanjosti in že tam sem se v določenem delu izpostavil kot krhek invalid. Ko sva kasneje razmišljala o nadgradnji tega dela, sem prišel na misel o tem, da bi predstavil svojo avtobiografsko zgodbo, na aktualen, samoironičen način, skozi anekdote, ki sem jih doživel kot invalid, in jih hkrati ponesel na širšo družbeno problematiko," je za povedal Šerbinek.

Predstava, ki je nastala v produkciji Kulturno - umetniškega društva Borza ter koprodukciji LGM in Društva paraplegikov Podravja, je podnaslovljena kot "komedija" in vključuje elemente različnih žanrov, od angažirane stand up komedije do dokumentarnega realizma. Na izviren način prikazuje igralčevo avtobiografsko zgodbo o rehabilitaciji in vključevanju invalidov v družbo. Tematizira različne vrste invalidnosti, tako telesne kot duševne diagnoze.

Izvajalec preizkuša različne igralske tehnike, vključuje petje in kljub svoji invalidnosti tudi ples. "Ob tem se med drugim sprašujem, ali sem enakovreden igralec, ki torej lahko igram tudi neinvalidne vloge, kar sem tudi že počel," je povedal Šerbinek.

S svojim izpostavljanjem poskuša detabuizirati invalidnost. "Vidim se kot zagovornika individualnega človeka. Človeka, ki je doživel neko skrajno situacijo, iz katere se je izvlekel živ, zato poskušam ceniti vsak dan življenja, ki mi je bil namenjen po nesreči. Predstava je tako kljub kritiki pozitivno naravnana. Že v Krhkosti sem želel izpostaviti veselje do življenja in življenje kot najvišjo vrednoto, ki nam je danes ob tej poplavi kapitalizma še ostala," je dodal.

Simon Šerbinek, rojen leta 1973 v Mariboru, se je na gimnaziji vključil v mladinsko gledališko skupino Rusli in dramski studio, v kateri je med drugim sodeloval tudi režiser Matjaž Latin. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani je diplomiral leta 1997 in postal diplomirani dramski igralec, kasneje pa je študiral še slovenščino na pedagoški fakulteti v Mariboru in delal kot lektor v več slovenskih gledališčih.

V obdobju 2015-2017 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Ljubljana, kot igralec pa je nastopil med drugim v filmu Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika in predstavah Mahmud režiserja Petra Srpčiča v Mestnem gledališču Ptuj in Mini teatru Ljubljana ter Zabava za Borisa v režiji Snežane Trišić v Prešernovem gledališču Kranj in Mestnem gledališču Ptuj.

Kriplov zagovor, Simon Šerbinek, LGMB

Povezani dogodki