STA, 16. 7. 2023

Komorni zbor KGBL na mednarodnem tekmovanju v Hongkongu do nagrade Choir of the world

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL) si je na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Hongkongu, ki je potekalo prek spleta, v grand prixu med 12 zbori prislužil nagrado Choir of the world in nagrado za najboljšega dirigenta na tekmovanju, je sporočil dirigent zbora Ambrož Čopi.
:
:

Foto: Pixabay

Komorni zbor KGBL se je udeležil tekmovanja v dveh kategorijah. V kategoriji sodobna glasba se je predstavil s skladbama skladateljev Mateja Kastelica Salve Regina in Klare Mlakar Cherubic Hymn, pri čemer je prejel zlato priznanje. V kategoriji sodobna glasba je s ciklom skladatelja Andreja Makorja Pomilui mya in Sine sole nihil sum skladateljice Tadeje Vulc prav tako prejel zlato priznanje in postal zmagovalec kategorije, s čimer se je umestil na tekmovanje za grand prix tekmovanja.

Med 12 udeleženimi zbori iz različnih kategorij, ki so se predstavili v grand prixu, je žirija slovenskemu zboru podelila najvišjo nagrado Choir of the world, vredno okoli 4600 evrov. Čopi je prejel tudi posebno nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

Komorni zbor KGBL sodi med najvidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji. Posebno pozornost namenja izvedbam sodobne slovenske glasbe (Lojze Lebič, Damijan Močnik, Ambrož Čopi, Črt Sojar Voglar, Tadeja Vulc, Nana Forte, Andrej Makor, Samo Vovk), predstavlja pa tudi skladbe najmlajše skladateljske generacije (Tine Bec, Matej Kastelic, Federica Lo Pinto, Klara Mlakar in Jan Triler).

Na tekmovanju v Hongkongu je sicer sodeloval tudi Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, prav tako pod vodstvom Čopija. V kategoriji E1 - sodobna glasba, kjer se je predstavil s skladbama Tine Bec Ave maris stella in Črta Sojarja Voglarja O lux beata Trinitas je prejel zlato priznanje in postal zmagovalec kategorije.

Na tekmovanju v grand prixu je med 12 zbori zasedel četrto mesto.

Zlato priznanje je prejel tudi v kategoriji ljudska glasba, kjer se je predstavil s priredbama Ambroža Čopija Plovi, moj brode in Marijana Dovića Zeleni Jurij.

KGBL, Kitajska, Hong Kong