SNG Maribor, STA, 19. 1. 2016

Mariborska drama z Razlogi za srečo

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. januarja 2016, na Malem odru premierno uprizorila komično dramo o partnerskih odnosih Neila LaButa . Režijo je prevzela mlada režiserka Mateja Kokol, za katero je to prva samostojna institucionalna gledališka režija.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Gre za prvo slovensko uprizoritev besedila, v katerem sodobni ameriški dramatik, scenarist, filmski in gledališki režiser Neil LaBute (r. 1963) brez verbalnih zadržkov reže, s pronicljivim črnim humorjem secira in s provokativno izbiro tem vrta globoko pod plasti zunanjih podob, s katerimi se posamezniki kažejo svetu. V komični drami o partnerskih in prijateljskih odnosih Razlogi za srečo (2013) avtor postavi na nasprotne bregove prijatelja Grega in Kenta, prijateljici Steph in Carly, bivša partnerja Steph in Grega in bivša zakonca Kenta in Carly.

Mali junaki našega časa, ki so zaživeli v Razlogih za lepoto (2008), v Razlogih za srečo (2013) hlastajo za rešitvami, ki bi prinesle odrešenje v smeri srečnega nadaljevanja življenja. A instant odločitve, s katerimi prijatelji na hitro polnijo praznino po razpadlih odnosih, ne ponujajo rešitev, pač pa odpirajo nove in nove zablode, med katere spadajo Stephina poroka, ljubezenska zveza med Carly in Gregom, Kentovo razmerje s Crystal, razdor moških in ženskih zavezništev.

Njihove vloge so prevzeli mariborski igralci Vladimir Vlaškalić, Matija Stipanič, Maša Žilavec in Mojca Simonič, ki se po daljšem času prevlade klasičnih del na mariborskem odru lahko znova preizkušajo v sodobnem besedilu. V njem so se nekateri po besedah Vlaškalića tudi sami našli.

Režiserko Matejo Kokol, ki sodi v najmlajšo generacijo gledaliških režiserk in se s to predstavo prvič predstavlja mariborskemu občinstvu, je tekst vabil po poti raziskovanja sebe znotraj tkanja človeških javnih in intimnih odnosov. "Izjemna kvaliteta tega teksta je, da ujame dušo. Ujame to izgubljeno dušo, kjer vsak od nas išče svojo srečo, išče svojo pot, išče svojega sočloveka, išče svoj dom, želi biti slišan in viden," je povedala na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

To dejstvo je želela tudi režijsko izpostaviti. "Da se zgodi komunikacija, ki v bistvu v našem realnem življenju nikakor ne steče. Želim, da bi ta predstava dosegla predvsem to, da bi se igralec in gledalec povezala. Ker zame je teater prostor komunikacije, kjer si lahko viden in slišen. Kar manjka danes v svetu, je prav to, da se slišimo," je dejala.

Zaradi ustvarjanja bližine med štirimi protagonisti in občinstvom je predstava postavljena na mali oder SNG Maribor. Scenografija je ideja same režiserke, dramaturginja je Maja Borin, kostumografinja Suzana Rengeo.

Dramski tekst je po ocenah celotne ekipe odlično prevedel Zdravko Duša. "Dialog sam pelje situacijo in pri režiji smo temu sledili. Besedilo je zelo ritmično napisano, zato noben odklon ne funkcionira," je pojasnila režiserka.

LaBute je tudi scenarist in filmski režiser, kar se čuti tudi v Razlogih za srečo. "Zato tega besedila nisem želela postaviti tipično dramsko. Začela sem se igrati s kadri, kje koga postaviti in kako kot kamera vodiš gledalčev pogled skozi kamero," je pojasnila režiserka.

Tudi vsebina zgodbe je precej filmska. "Govori o ljubezenskih peripetijah in o tem, kako smo mi štirje pri tem popolnoma nesposobni, naši poskusi reševanja pa samo še globlje zapletajo zadeve," je pojasnila igralka Maša Žilavec.

Mateja Kokot, Razlogi za srečo, SNG Maribor

Povezani dogodki