STA, 8. 5. 2012

Kolektiv Ljud z Invazijo na južnokorejskem Expo 2012

Člani ljubljanskega umetniškega kolektiva Ljud bodo v sklopu mednarodne razstave Expo 2012, ki bo od 12. maja na ogled v južnokorejskem mestu Yeosu, uprizorili interaktivno gledališko predstavo Invazija. Kolektiv je s predstavo, v kateri nastopajo "roza nezemljani", gostoval že na več kot 50 festivalih v 28 državah.
:
:

foto Bojan Okorn

V lanski zimski izdaji Ane Glasnice so člani kolektiva opisali spomine s turneje, ki so jo z Invazijo imeli v letu 2011. V prispevku so poudarili, da predstava ni ulični spektakel z vesoljci, ki so pristali na Zemlji, da bi ugajali občinstvu.

"Zanimajo nas konvencije v javnem prostoru, spontane interakcije in reakcije občinstva na pojav drugačnosti. Predstava je vedno precejšen izziv za publiko, ki je primorana sprejeti radikalno drugačnost videza, gest in vedenjskih vzorcev, s katerimi jo preseneti naša vesoljska odprava," so zapisali. Ideja za predstavo je prišla zelo spontano, nihče od članov kolektiva pa si ni predstavljal, da bodo z njo prepotovali svet in se spuščali v interakcije s pripadniki različnih kultur.

Na južnokorejski razstavi Expo 2012 bodo člani kolektiva Ljud gostovali od odprtja 12. maja do 5. junija. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, na mednarodni razstavi v mestu Yeosu pričakujejo osem milijonov obiskovalcev in udeležbo ustvarjalcev iz več kot 100 držav. Člani kolektiva Ljud bodo, kot so navedli, sicer neuradni, a edini slovenski predstavniki na razstavi.

Ljud je mednarodni umetniški kolektiv ustvarjalcev, ki v urbanih uprizoritvenih umetnostih prepoznavajo prostor soustvarjanja in nadgradnje lastnih idej. Druži jih vera v "živo" umetnost, ki je v neposrednem stiku z gledalcem in sodobnostjo, še piše v sporočilu za javnost.

V letu 2012 je kolektiv z Invazijo že gostoval na festivalih v Belorusiji in Avstraliji, poleti pa se jim obeta nastop v sklopu mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica.

Yeosu, Ljud, Južna Koreja