STA, 18. 11. 2015

V Mariboru nova sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder

Po uspešni lanski prvi sezoni sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder napoveduje drugo sezono, ki jo je septembra odprl norveški plesni performans Poslednji zapiski. Prihodnji teden nadaljujejo z gostovanjem kolektiva Beton Ltd., poleg predstav pa letos napovedujejo še cikel seminarjev in radijskih razprav.

Poslednji zapiski / Foto: Jenny Berger Myhre

Sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder je naslednica mednarodnega festivala sodobnega plesa Nagib, ki ga je leta 2005 vzpostavilo mariborsko društvo Nagib. V prvi sezoni so na odru koproducenta Narodnega doma Maribor izvedli deset sodobnoplesnih in performativnih dogodkov, začenši z razprodano predstavo Zapiranje ljubezni ljubljanskega Mini teatra in zaključno predstavo Matije Ferlina Sad Sam Lucky.

Uspešnost sezone med drugim potrjuje nagrada za producentko in umetniško vodjo Nagiba na oder ter predsednico Društva Nagib Petro Hazabent, ki je februarja na bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica prejela nagrado Ksenije Hribar za uspehe na področju plesne produkcije.

Nova sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti predstavlja nadaljevanje kontinuiranega poskusa mesečnega prikaza predvsem slovenske in tudi svetovne sodobnoplesne produkcije. "Septembra smo že izvedli norveško predstavo Poslednji zapiski. Za nami je tudi ena od umetniških rezidenc, kjer smo gostili dve avstralski in eno hrvaško plesalko," je na včerajšnji novinarski konferenci v Narodnem domu Maribor povedal producent Marko Brumen.

V ponedeljek sledi predstava Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli v izvedbi kolektiva Beton Ltd. oziroma igralcev Katarine Stegnar, Primoža Bezjaka in Branka Jordana. Predstavo, ki je svojo premiero doživela jeseni 2013 v Anton Podbevšek Teatru, prinašajo v Maribor v sodelovanju s festivalom Drugajanje oziroma ljubljanskim zavodom Bunker.

V drugi polovici sezone napovedujejo še predstavo Sokol! Iztoka Kovača in Janeza Janše ter avstrijsko-kosovski projekt The Battel ustvarjalk Marte Navaridas in Irine Karamarković. Dogovarjajo se še za gostovanje nove predstave Matije Ferlina A play ter za produkcijski projekt Tebe: Evropska prestolnica kulture 422 pr. n. št. v režiji Simona Belaka in v sodelovanju z Gledališčem Glej.

"Želeli bi si, da bi bilo več predstav, a trenutno to zaradi omejenega proračuna ni mogoče. Prihodnost tega edinega rednega cikla sodobnih plesnih oz. odrskih uprizoritev je še vedno odvisna od razumevanja pojma decentralizacije v kulturi," je pripomnil Brumen.

Zaradi finančnih omejitev se Nagib na oder obrača k teoriji. V sodelovanju z akterji multimedijskega društva Glas podzemlja bodo ta mesec začeli s projektom Nagib na radio z radijskimi oddajami z refleksijo sodobnoplesnih in performativnih tematik. Decembra pa bodo v sodelovanju s KUD Anarhiv začeli cikel seminarjev Nagib k teoriji, na katerem bodo najprej izvedli predavanje na temo vprašanja javne sfere.

Drugajanje