KUD Transformator, 2. 12. 2015

Kje sem ostala - predstava o demenci

Kje sem ostala je gledališka predstava, ki jo pripravlja skupina mladih slovenskih ustvarjalcev in je že pred svojo premiero (4.12. v Plesnem Teatru Ljubljana) opozorila nase kot prvi slovenski gledališki projekt na Kickstarterju, ki mu je podvig tudi uspel.
:
:
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone

Ustvarjalci želijo preko predstave na temo demence doprinesti k njeni destigmatizaciji in k razvoju novih pristopov v gledališču. Navdih za gledališko raziskovanje teme, kot je demenca, je prišel iz osebne izkušnje režiserke Nine Šorak in dramaturginje Urše Adamič z njunima babicama, ki ju je prav tako prizadela ta vedno bolj pogosta bolezen.

Predstava Kje sem ostala preko odra raziskuje razvoj demence skozi dve perspektivi - osebno in družbeno. Interpretira intimni svet starejše gospe, ki se počasi izgublja v svojih spominih in se vedno manj zaveda sedanjosti. Svet okoli nje začne počasi razpadati na koščke, ki jih sestavlja v nove slike (svoje) resničnosti. Ob njej je nenehno prisoten sin, pomaga ji, vendar se ona vedno bolj oddaljuje. Razumevanje sveta bomo ujeli v interaktivno video scenografijo, ki se bo odzivala na misli in gibe mame z demenco. Njen svet poleg sina določa interaktivna medijska postavitev in z njo vstopa v dialog. Video na scenografskih objektih riše podobo njenega novo nastajajočega sveta, razkriva njene spomine in odnos do sedanjosti. Predstava izhaja iz resničnih dogodkov in poglobljene raziskave o demenci, kar ustvarjalci soočajo z medicinskim znanjem o bolezni in zgodbo umeščajo v širši družbeni kontekst naraščajočega števila starejših. Predstava razvije celoten spekter čustvovanj osebe z demenco in ponuja možno pot za razumevanje s strani svojcev. Pripoveduje se zgodbo o odnosu, ki ostaja, in spominu, ki odhaja.

V igralskem tandemu se bosta predstavila igralca Marinka Štern in Iztok Jug Drabik. Predstavo sta napisali in uprizoritveno zagnali režiserka Nina Šorak in dramaturginja Urša Adamič, ki svoja različna ozadja iz gledališča, filozofije in biologije povezujeta predvsem z namenom ukvarjanja s socialno tematiko, zato se z inovativnimi tehnikami vključujeta tudi v Gledališče zatiranih. Predstavo soustvarjajo še Aleksander Vujović kot scenograf, Pila Rusjan kot video umetnica, Janko Oven kot oblikovalec luči in Vid Vanja Vodušek kot strokovni sodelavec.

Predstavo Kje sem ostala je delno podprlo Ministrstvo za kulturo RS. V vlogi producenta se podpisuje KUD Transformator, v koprodukciji pa sodelujejo Zavod BOB, Plesni teater Ljubljana, Narodni dom Maribor, SNG Nova gorica, Kazalište KNAP in Kulturno društvo Galerija GP.

Povezani dogodki