STA, 21. 5. 2022

Karmina Šilec z novim projektom Šema elektro

V produkciji Carmine Slovenice je nastal nov avtorski projekt Karmine Šilec z naslovom Šema elektro, ki po napovedih zastavlja obliko pripovedništva, ki je navdahnjeno z guslarskim konceptom govora in petja ob spremljavi enostrunskega glasbila. V izvedbi ansambla Kebataola bo premierno izveden danes v CS Loži v mariborski Dvorani Union.

Foto: Dorian Šilec Petek

Šema elektro za ženske glasove, akustične, elektroakustične instrumente in elektroniko nastaja kot del cikla Baba. Vsebinsko delo izhaja iz teme, ki sta jo zastavili knjigi Karmine Šilec Kolosalna balkanska fikcija in Katalog.

Kot so sporočili iz Carmine Slovenice, je Šema elektro projekt glasbeno-gledališko-pripovedne oblike, ki ruši meje med odrskimi govoricami in je metafora za odpiranje misli, dojemanja, izkušenj. "Glasbeni jezik se poigrava z dvojnostmi med urbanim in ruralnim, ljudskim in 'visokim', analognim in digitalnim, monofonim in polifonim. Uporaba sodobne tehnologije za produkcijo glasbe (npr. hibridizacija in kloniranje glasov in zvokov) in fiktivnih referenc na tradicionalno dediščino (izmišljena etničnost) prinaša različne pomenske smeri," so zapisali.

14-članska zasedba Kebataola v tem projektu raziskuje, kako preko osnovne reference (zaprisežene device z Balkana), slik nekega prostora, fragmentov iz življenj žensk in kritiko zahodnega pogleda na fenomen virdžin sporočati politično vprašanje sodobne družbe, in sicer o vlogi in položaju spola ter interpretacije moči, ki jo v nas prenaša zgodovina.

"Šema elektro deluje kot platno, na katero so projicirane vsebine zavesti družbe, njena prepričanja, zgodovina in sedanjost, vedenja in zablode," še izpostavljajo v Carmini Slovenici.

Dan po prvi izvedbi projekta Šema elektro bo Karmina Šilec v Rotterdamu na mednarodnem festivalu opere, glasbenega gledališča in gledališča Festival O. sprejela nagrado Music Theatre Now (Glasbeno gledališče Zdaj) za produkcijo Carmine Slovenice Threnos (za grlo).

"Threnos (za grlo) je vznemirljiva predstava ne le zaradi rituala, v katerega vključi občinstvo, temveč tudi zaradi močnega sporočila. Zamisel o razumevanju narave in refleksiji družbe skozi metaforo žalovanja za živalmi stoji kot izkušnja, v kateri je povezanost zagotovljena. Tudi glasbena kompozicija izstopa kot poziv k skupnostim in k lepoti, ki ji močna forma postavitve daje navdihujoč medprostor za notranjo refleksijo," je zapisala strokovna žirija Music Theatre Now 2021.

Predstava Threnos v izvedbi ansambla Choregie - novoglasbeno gledališče je bila v Sloveniji premierno predstavljena marca 2020. Ustvarila jo je mednarodna umetniška zasedba. V njej so ob skladatelju Jacobu Cooperju in avtorici glasbenega in uprizoritvenega koncepta Karmini Šilec še pesnica Dora Malech, scenograf Dorian Šilec Petek, avtorica risb in videa Young Joo Lee, umetniška sodelavka Sidra Bell, kostumografka Tina Bonča, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in oblikovalec zvoka Danilo Ženko.

Šema elektro, Karmina Šilec