Nikola Zavišić, 4. 10. 2013

Kaj nam pomeni Shakespeare danes?

Slovensko ljudsko gledališče Celje, Jess Borgeson, Adam Long, Daniel Singer ZBRANA DELA WILLIAMA SHAKESPEARA, režija Nikola Zavišić, premiera 4. oktober 2013.
foto: Jaka Babnik
foto: Jaka Babnik
foto: Jaka Babnik

To je poskus, da se vzpostavi dialog s Shakespearom skozi časovni kanal, dolg skoraj pol stoletja (čez 400 let!).
To je začasni dostop do enega največjih umov dramskega pisanja (in pisanja nasploh).
To je predstava o enem izmed možnih videnj velikega Williama.
Mi nismo Mala Shakespearova družina.
Mi smo mi, skupina, ki je to predstavo naredila nekaj let po Mali Shakespearovi družini. Ampak brez nje (Male Shakespearove družine) je ne bi mogli. Zato se ji zahvaljujemo (Mali Shakespearovi družini!).
Čeprav (v predstavi seveda) pravimo, da smo, mi vseeno nismo Mala Shakespearova družina. Igramo se s tem, kdo smo. Igramo se z identiteto, ker nam Shakespeare dovoljuje to igro. Preko njega (velikega Shakespeara) nam to dodatno omogočajo Adam Long, Daniel Singer in Jess Winfield. A konec koncev je to, kar vidite kot končni rezultat, posredno-posredna predstava Shakespeara v današnjem času (leta 2013 po Kristusu) in na tem mestu (Celje, Republika Slovenija), ustvarjena v skladu z nami (takšnimi kot smo v tem trenutku) in zaradi Vas (ki to sedaj berete) in Vašega in našega trenutnega stanja uma in duha.
Kaj pravzaprav delamo?
Poskušamo ujeti skupinski 'ZDAJ', uporabljajoč ljudi (Malo Shakespearovo družino), ki so uporabili Shakespeara. To poskušamo. Skupaj z Vami. V tem je bistvo.
To je, torej, gledališka predstava, v kateri gremo skozi zbrana dela Williama Shakespeara, okrajšano, na način, ki so ga določili pisci dela (Long, Singer, Winfield), toda skozi gremo skozi naše (igralci, režiser in vsa ekipa) in Vaše trenutne emocije in živo navzočnost.
Želimo si predvsem komunikacije in razumevanja.
Slišali bomo nekatere izjemne besede in stavke, ki so ohranili svojo svežino v ogromnem oceanu časa in zgodovinskih sprememb (sem že omenil – skoraj pol stoletja ... čez 400 let!) in lahko jih bomo razumeli ne glede na dejstvo, da so napisane v drugem jeziku in drugem kontekstu. A to je zadovoljstvo. In to je bogastvo.
Skupaj se bomo smejali nekaterim stvarem, ki jih nismo vedeli o Shakespearu, in tudi nekaterim, ki smo jih že poznali. Družili se bomo in razšli z novo izkušnjo, ki je ne bi bilo, če ne bi bilo starega, dobrega, talentiranega in izjemnega Williama Shakespeara.
Vidite, kako nekogaršnji duh, rojen tako davno, lahko vpliva na naše srečanje in na naš čas danes. Zahvaljujoč se posrednikom, ki so skrajšali in v eno igro zapakirali vsa njegova dela.
Ljubo mi je, da smo se spoznali. Prepričan sem, da bi bil tudi William zadovoljen z našim videnjem njega. Hvala za vse in brez zamere!

 

 

Iz gledališkega lista uprizoritve
Povezava: Gledališki list uprizoritve (PDF / 5386 Kb)

Gledališče Celje, William Shakespeare

Povezani dogodki

Tina Kosi, 4. 10. 2013
Mala Shakespearova družina
Nikola Zavišić, 8. 5. 2015
Dobrodošli v pisanem svetu