STA, 10. 5. 2011

Junij v Ljubljani znova v barvah plesa, glasbe in gledališča

Na Prešernovem trgu bo med 10. do 23. junijem potekal festival Junij 2011 v Ljubljani. Festival bo letos že tretje leto zapored najširšemu krogu obiskovalcev ponudil različne predstave, povezane s plesom, glasbo in gledališčem. Vseh 65 prireditev bo brezplačnih.
:
:


Letošnji festival bo programsko najbogatejši doslej. Prestolnici bo med drugim prinesel pet vrhunskih baletnih večerov münchenskega plesnega gledališča Tanz Theater. Dvajsetčlanski ansambel, ki ga vodi umetniški vodja Hans Henning Paar, bo trikrat izvedel predstavo Romeo in Julija, dvakrat pa bo na ogled Sen kresne noči, so sporočili z ljubljanske mestne občine, ki skupaj s Turizmom Ljubljana in Festivalom Ljubljana pripravlja festival.

Na festivalu se bo predstavila tudi ljubljanska baletna hiša, in sicer z baletnim večerom koreografij Twyle Tharp in Dinka Bogdanića z naslovom Pod zvezdami. V popoldanskem času pa bo za mlajše občinstvo izvedla predstavo Picko in Packo.

Poleg baletnih predstav bo Junij letos ustregel tudi najzahtevnejšim gledališkim sladokuscem. Na sporedu bo gledališko-glasbena predstava Slovenskega mladinskega gledališča Krizantema na klavirju, v kateri bo nastopila interpretka Janja Majzelj, letošnja nagrajenka Prešernovega sklada. Mestno gledališče ljubljansko pa bo uprizorilo muzikal Pomladno prebujenje, in sicer v obliki koncerta oziroma na "rockovsko-punkovski način".

Na junijskem odru bo svojega 200.000 obiskovalca pričakala predstava 5 moških.com, ki se bo ob tej priložnosti poslovila s slovenskih odrov. V najbolj gledani predstavi v slovenski gledališki zgodovini igrajo Lado Bizovičar, Sebastijan Cavazza, Matjaž Javšnik, Rado Mulej, Matjaž Tribušon in Jurij Zrnec, ki je tudi režiser predstave.

Za ljubitelje sodobnega plesa bodo poskrbeli člani plesnega ansambla EnKnapGroup. Izvedli bodo predstavo 10 min južno, ki je koreografski omnibus petih koreografov. To so Dalija Aćin (Srbija), Ivica Buljan (Hrvaška/Slovenija), Jordi Casanovas (Španija), Olga Pona (Rusija) in David Zambrano (Venezuela/Nizozemska).

V sklopu festivala bodo na odru obeležili tudi mednarodni dan glasbe, ki bo 21. junija. Praznik glasbe bo namenjen živi glasbi in glasbenikom, ki bodo na ta dan nastopili brez honorarja. Glasbeno dogajanje se bo s Prešernovega trga razširilo na ljubljanske ulice, trge, parke, mostove in igrišča.

Tudi letošnji program Junija bo v dopoldanskem času namenjen otrokom, sledile bodo popoldanske lahkotnejše plesne in glasbene točke, večeri pa bodo namenjeni vrhunskim plesnim, gledališkim in glasbenim stvaritvam. Festival se bo prihodnje leto selil na Kongresni trg.