STA, 3. 12. 2022

Junakinje po Skopju še v Beogradu na mednarodnem festivalu Ruta

Na regionalnem gledališkem festival Ruta Grupa Triglav, ki do 6. decembra tokrat poteka v Srbiji, bodo danes gostovale Junakinje Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) v režiji Aleksandra Popovskega. Festival Ruta tokrat gosti Beogradsko dramsko pozorište.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Besedilo Junakinj so po Heroidah rimskega pesnika Publija Ovidija Nasa napisale sodobne britanske dramatičarke. Njihovi monologi sestavljajo novo dramsko besedilo, ki Ovidijeve motive prevaja in prireja za sodobnega gledalca. Zgodbe junakinj so intimne bitke, kontroverzne ljubezni, polne afekta in brez izjeme ovekovečene v legendah - v mitih, so o predstavi, ki so jo premierno izvedli ob koncu lanske sezone, zapisali v MGL.

V njej igrajo Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Judita Zidar, Tanja Ribič, Diana Kolenc, Mirjam Korbar, Tjaša Železnik in Jernej Gašperin ter kot gostji Julita Kropec in Veronika Železnik.

MGL je z Junakinjami že gostoval v makedonskem glavnem mestu Skopje, ko je tam oktobra potekal festival Ruta.

MGL bo svoj drugi festival Ruta gostil med 30. januarjem in 4. februarjem prihodnje leto. V tem času si bo slovensko občinstvo lahko ogledalo predstave z območja nekdanje Jugoslavije.

Regionalni gledališki festival Ruta je nastal iz sodelovanja šestih gledališč z območja nekdanje Jugoslavije, poleg MGL in Dramskega gledališča Skopje še Beograjskega dramskega gledališča, Komornega gledališča 55 iz Sarajeva, Mestnega gledališča Podgorica iz Črne gore in Gledališča Ulysses iz Zagreba.

Ruta, Aleksandar Popovski, Nejc Gazvoda, MGL, Junakinje, Srbija