STA, 31. 3. 2021

Junaki Igre prestolov leta 2023 tudi na odrske deske

Junaki televizijske serije Igra prestolov, ki je nastala po epski domišljijski knjižni seriji Pesem ledu in ognja ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, se bodo preselili še na odrske deske. Igra bo premiero doživela leta 2023, postavljena bo v čas več kot desetletje pred dogodki v romanih in v televizijski seriji.
:
:

Foto: Pixabay

Po pisanju BBC bo igra prikazala osrednji dogodek več kot desetletje pred dogodki v romanih in televizijski seriji, vanjo pa bodo vključeni nekateri najbolj znani liki iz zgodbe. Za predstavo sta moči združila britanski dramatik Duncan MacMillan in britanski režiser Dominic Cooke.

"Produkcija bo prinesla zgodbo, ki se bo osredotočala na ljubezen, maščevanje, norost in nevarnosti ukvarjanja s prerokbami, pri čemer bo razkrivala skrivnosti in laži, za katere so doslej obstajali le namigi," je izjavo za javnost povzel BBC.

Odrski dogodek, postavljen v čas velikega turnirja, ki je pripomogel k sprožitvi nadaljnjih dogodkov, bi "moral biti spektakularen", je dejal Martin. Dodal je: "Seme vojne je pogosto zasejano v mirnih časih." Kot je še povedal, je turnir pogosto omenjen tako v seriji ameriške televizijske hiše HBO kot tudi v njegovih romanih. "In zdaj lahko končno povemo celotno zgodbo ... na odru," je sklenil.

Med liki, ki so bili prisotni na omenjenem turnirju in ki so postali osrednje osebnosti v knjigah in televizijski seriji, sta po pisanju BBC Robert Baratheon in Jaime Lannister.

Kot je še povedal Martin, je bilo sodelovanje z MacMillanom in Cookom pred pandemijo prava poslastica in si želi, da bi se nadaljevalo. Dodal je, da si želijo predstavo pripeljati na Broadway, West End, v Avstralijo in še kam.

MacMillan pa je povedal: "Izjemno občudujem Georgeov svet in njegove like. Njegova velikodušnost in zaupanje v tem procesu sta bila neverjetna. Ukvarjanje z igo v času zaustavitve javnega življenja sem občutil kot resničen privilegij. Komaj čakam, da se bomo lahko vrnili v gledališča, da skupaj doživimo to izkušnjo."

Cooke, ki je bil med letoma 2007 in 2013 umetniški vodja londonskega Royal Court Theatre in ki je režiral televizijsko serijo The Hollow Crown: The Wars of the Roses, pa je povedal: "George je navdih za svoje pisanje našel tudi v Shakespearovih zgodovinskih dramah, zato je gradivo že po svoji naravi namenjeno gledališču."

Dodal je, da se imata z MacMillanom zelo lepo, ko raziskujeta dinastične boje v središču Georgeovega izjemnega domišljijskega sveta, ter da je avtor do obeh zelo velikodušen in ju podpira.

George R. R. Martin, Duncan MacMillan, Igra prestolov, Dominic Cooke