STA, 13. 4. 2022

Jubilejni Ljubljana festival z več kot 80 različnimi prireditvami

Od 21. junija do 8. septembra bo potekal 70. Ljubljana festival. Na sporedu je več kot 80 različnih prireditev. Festival se bo začel na Kongresnem trgu s Poletno nočjo - Besedam moč, ki bo poklon avtorjem nepozabnih besedil ob 60-letnici Slovenske popevke. Sklenil se bo z nastopom Dunajskih filharmonikov.
:
:

Foto: Pixabay

Dunajski filharmoniki bodo pod vodstvom finskega dirigenta Ese-Pekka Salonena nastopili 8. septembra v Cankarjevem domu. Solist na klavirju bo avstrijski pianist Rudolf Buchbinder.

Med vrhunce letošnjega jubilejnega Ljubljana festivala sodi tudi muzikal Zgodba z zahodne strani, ki bo v Križankah s petimi predstavami na sporedu od 27. junija do 1. julija. Po besedah umetniškega vodje in direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka je eden od vrhuncev letošnjega festivala tudi Verdijev Rekviem v izvedi orkestra in zbora Slovenske filharmonije z bolgarsko sopranistko Krasimiro Stojanovo, latvijsko mezzosopranistko Elino Garanča, ukrajinskim tenoristom Dmitrom Popovim in italijanskim basistom Riccardom Zanellatom pod taktirko dirigenta Karla Marka Chichona, ki bo 3. julija v Cankarjevem domu. Tam bo 4. julija nastopil tudi Orkester Slovenske filharmonije s solistom violinistom Julianom Rachlinom in dirigentom Christophom Eschenbachom.

V Križankah bo 6. in 7. julija nastopil Bejart Ballet iz švicarske Lozane, 11. julija pa bo na sporedu balet Svatba & Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega v produkciji SNG Maribor in koreografiji Edwarda Cluga. SNG Maribor bo 21. julija v Cankarjevem domu nastopil tudi z opero Carmen francoskega skladatelja Georgesa Bizeta, ki jo bo dirigiral John Svinghammar.

Petnajstega julija bo v Cankarjevem domu na sporedu eno največjih klasičnih del Faustovo pogubljenje francoskega skladatelja Hectorja Berlioza. Dirigent bo Charles Dutoit iz Švice.

Ponovno bo na Ljubljana festivalu nastopil ameriški igralec John Malkovich. Tokrat s predstavo Glasbeni kritik, ki bo na sporedu 18. julija v Cankarjevem domu. Ogled te prestave je Brlek na današnji novinarski konferenci ob prestavitvi vrhuncev Ljubljana festivala toplo priporočal. "Se boste nasmejali do solz," je dodal.

V Cankarjev domu bo 19. julija nastopil tudi mladinski orkester Luici Cherubini pod taktirko italijanskega dirigenta Riccarda Muttija.

Sedmega in 8. avgusta bo v Cankarjevem domu prvič v Ljubljani nastopil Orkester zahodno-vzhodni divan z v Argentini rojenim dirigentom Danielom Barenboimom, ki se jim bo drugi dan kot solist pridružil kitajski pianist Lang Lang. Osemnajstega avgusta bo na istem prizorišču nastopil Simfonični orkester iz Pittsburga s solistko, francosko pianistko Helene Grimaud. Dirigiral bo Manfred Honeck iz Avstrije. Dvaindvajsetega avgusta bo v Cankarjevem domu prvič v Sloveniji nastopil perujski tenorist Juan Diego Florez s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in pod taktirko ukrajinske dirigentke Oksane Liniv.

V Križankah bo 17. avgusta na sporedu koncertna izvedba filmske glasbe trilogije Gospodar prstanov in Hobit, dva dni kasneje, 19. avgusta, pa Čarobna glasba iz Harryja Potterja.

Šestindvajsetega avgusta bo v Cankarjevem domu nastop svetovno znane ruske sopranistke Anne Netrebko in azerbajdžanskega tenorista Yusifa Eyvazova. Tajski filharmonični orkester z dirigentom Alfonsom Scaranom bo v Cankarjevem domu nastopil 29. avgusta. Dva dni kasneje, 31. avgusta, bo v Križankah Španska noč, kjer bo v ospredju nastop španskega opernega pevca Placida Dominga. Kot solistka bo nastopila tudi urugvajska sopranistka Maria Jose Siri. Orkestru Slovenske filharmonije bo dirigiral Španec Jordi Bernacer.

Na prvi šolski dan, 1. septembra, bo v Cankarjevem domu nastopil Londonski kraljevi filharmonični orkester s solistko, slovensko violinistko in prejemnico nagrade Prešernovega sklada Lano Trotovšek ter solistom na violi Maksimom Risanovom iz Ukrajine.

Drugega septembra bo v Križankah koncert Vlada Kreslina z Malimi bogovi & Beltinško bando, kar bo že njegov 31. koncert zapored na festivalu. Petega in 9. septembra bo v Križankah koncert skupine Laibach, 7. septembra pa nastop Slovenskega okteta ob jubilejnih 70 letih okteta in Festivala Ljubljana.

V okviru letošnjega Ljubljana festivala bodo potekali tudi mojstrski tečaji, različne delavnice za otroke, pripravili bodo štiri razstave in, obetajo se tudi koncerti študentov.

Še pred uradnim začetkom festivala se bo zvrstilo nekaj drugih dogodkov. Devetnajstega aprila se bodo začeli Slovenski glasbeni dnevi, ki bodo potekali do 24. aprila. V ospredju bo 150. letnica Glasbene matice Ljubljana. V Viteški dvorani Križank bo 21. in 22. aprila tudi mednarodni muzikološki simpozij z naslovom Glasbena društva v dolgem 19. stoletju: Med ljubiteljsko in profesionalno kulturo

Festival Ljubljana