STA, 16. 12. 2020

Ježkove pesmi na odru v koreografiji Valentine Turcu in interpretaciji Nane Milčinski

Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor in Cankarjev dom bosta za božič izvedla spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstava, v prvi vrsti namenjena mlajšemu občinstvu, je nastala na osnovi pesmi Frana Milčinskega - Ježka, ki jih na odru interpretira njegova vnukinja Nana Milčinski.
:
:
Foto: Miran Waldhütter
Foto: Miran Waldhütter
Foto: Miran Waldhütter
Foto: Miran Waldhütter
Foto: Miran Waldhütter
Foto: Miran Waldhütter
Foto: Miran Waldhütter
Foto: Miran Waldhütter

Izhodišče projekta je glasbena slikanica Nanine pesmi, ki predstavlja manj znano Ježkovo poezijo. "Nanine pesmi so pesmi, ki jih je napisal moj dedek, Frane Milčinski - Ježek o meni, zame in so nastajale od mojega rojstva do približno tretjega leta," v spremnem besedilu k uprizoritvi pojasnjuje Nana Milčinski, sicer tudi sama gledališka režiserka, dramaturginja in pevka.

Pred dvema letoma je te pesmi izdala na glasbenem albumu, tokrat pa so del glasbene, dramske in plesne uprizoritve. "Sama se v predstavi pojavljam in izginjam na različne načine: kot tista Nana, ki sem nekoč bila in nisem več in se je v nekaterih trenutkih le bežno spominjam ali pa je v drugih še vedno del mene, tako živa kot včeraj," je dodala.

Poleg nje nastopajo v uprizoritvi še igralec Bojan Maroševič in Baletni ansambel SNG Maribor, so danes sporočili iz SNG Maribor in Cankarjevega doma.

Uprizoritev slika zgodbo o odraščanju deklice ob dedku in spoznavanju njunega skupnega vesolja risarij, igračk ter sanjskega sveta. "Zdi se mi, da se bodo lahko otroci z nami počutili hkrati doma, v določenih trenutkih na potovanju in obenem tudi v brezmejnem vesolju, ki ga prežemata domišljija in srčnost," pravi koreografinja in režiserka Valentina Turcu.

Osrednjo gonilno silo uprizoritve vidi v ljubezni: "Ljubezen, ki jo še danes čutimo do Frana Milčinskega - Ježka, ljubezen, ki jo je on čutil do svojega ustvarjalnega poslanstva, ljubezen, ki je v vsaki njegovi besedi jasna, nesebična in čista do njegove vnukinje Nane, ljubezen, ki je otroška, realna in človeška in vsem nam tako ultimativno potrebna."

Ježkov citat "kar v srcu imaš rada, vse tebi pripada" je postal nekakšen moto uprizoritve in je vplival na zasnovo vizualne estetike uprizoritve. "Želela sem ustvariti magično, poetično, subtilno predstavo. Kot nekakšen sprehod po spominih v popolnoma novem gledališkem žanru," je še povedala Turcujeva.

Otroško gledališče je, kot ugotavlja, v osnovi preprosto, a prav v tem tiči največja past odraslih. "Otrok ima izjemno senzibilno, skorajda lasersko natančno percepcijo in vidi skozi srce, zato mu moramo dovoliti, da sam raziskuje in sproti ustvarja," je dodala.

Jani Hace in Matija Krečič sta avtorja glasbenih aranžmajev, glasbo podpisujejo Anja Pavlin, Jan Medle, Peter Penko, Janez Dovč, Tomaž Okroglič Rous in Jani Hace. Avtor veznega besedila je Nejc Gazvoda, video je prispeval Rok Predin, scenograf je Matic Kašnik, kostumografinja Nataša Recer.

Glasbo so posneli Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona, koncertna mojstrica Oksana Pečeny Dolenc in Zbor Opere SNG Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari-Novak.

Spletna premiera Naninih pesmi bo na ogled na Facebook straneh Drame ter Opere in Baleta SNG Maribor ter Cankarjevega doma 25. decembra od 11. do 15. ure. Premieri v Mariboru in Ljubljani pa bosta takoj, ko bodo v dvorane spet lahko vstopili gledalke in gledalci, napovedujejo v SNG Maribor in Cankarjevem domu.

SNG Maribor, Valentina Turcu, CD