SiGledal, 15. 9. 2023

Izšla dramska številka revije Sodobnost

Že tradicionalno nas poleti razveseli dvojna številka revije Sodobnost, ki je v celoti posvečena dramatiki. Tokrat Sodobnost 7–8 prinaša pet neokrnjenih dramskih besedil – revija ima kar 364 strani!
:
:

Foto: Urška Bračko

Anja Novak Anjuta je za svojo dramo Tekst telesa letos prejela Grumovo nagrado. Žirija je med drugim zapisala, da gre za besedilo, ki je "neposredno in inteligentno, kompleksno, problemsko in politično, mestoma pa tudi duhovito in poetično". Anja Novak se s presunljivo iskrenostjo ukvarja s temo, ki neizbrisno zaznamuje življenje mnogih deklet in žensk, razišče preteklost prejšnjih generacij in odpira oči najmlajši, pri tem pa ustvari besedilo, ki zareže tudi na papirju.

Nagrado za mlado dramatičarko je letos prejela Manca Lipoglavšek. Zamrzovanje je »umetelno in neizprosno zapisana parafrazo ali svobodno oziroma postdramsko obdelavo Andersenove pravljice Deklica z vžigalicami, ki sproža še dodatne medmedijske in medkulturne navezave,« je pojasnila žirija.

Matjaž Zupančič v »učnem komadu« Te igre bo konec razmišlja o koncu sveta, medtem ko se pred nami odvijajo drame razpadlih razmerij, bizarni poskusi sklepanja kupčij in soočenja s smrtjo.

Nina Kuclar Stiković je v dramsko besedilo deklici vključila tudi dokumentarno gradivo. Skozi dramsko besedilo sledimo njeni trnovi poti do pridobitve statusa, dokumentarnosti pa kontrastirajo poetični deli drame, ki odslikavajo realnost prekarnega dela in boja za preživetje. 

Vinko Möderndorfer je avtor trpke igre Zabava na Titaniku, v kateri pred nas postavlja politične igre, izigravanja in preigravanja scenarijev, ki vodijo (naj bi vodili!) do moči. Vsi skupaj smo na Titaniku, na poti v pogubo, bi lahko pesimistično povzeli sporočilo drame, ki v grotesknih potezah, ki pa se zdijo še kako realne, razgalja blišč in bedo sodobnega sveta.

Več o reviji na spletni strani.

Naj ob prebiranju pred vami zaživijo sodobne slovenske drame!