AGRFT, 14. 10. 2010

Izjemni dosežki AGRFT v zadnjem obdobju

Nastop na Svetovnem festivalu gledaliških šol in uradna nominacija za oskarja za tujejezični študentski film
:
:

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo se lahko upravičeno pohvali z nastopom na Svetovnem festivalu gledaliških šol, ki deluje pod okriljem UNESCOvega sedeža Mednarodnega gledališkega inštituta in je letos potekal v Peruju. Na festivalu so se s posebej za to priliko pripravljeno produkcijo predstavili štirje študenti AGRFT z Ionescovo dramo Plešasta pevka. Oskar Kranjc, Tina Potočnik, Nina Rakovec in Blaž Šef pod mentorstvom profesorja Branka Šturbeja so ustvarili predstavo, ki je bila ocenjena kot ena izmed treh najboljših. Po besedah dekana AGRFT, profesorja Aleša Valiča, gre ob tem za »nesporno odobravanje dela akademije«. Študentje so v okviru štirinajstdnevnega festivala imeli priliko spoznavati različne gledališke prakse tujih akademij, poleg tega pa so se ob tej priliki seveda tkale tudi nove vezi in poznanstva.

Naslednji izjemni uspehi so uradna nominacija za oskarja za tujejezični študentski film za film Trst je naš Žige Virca, ter Kodakova nagrada za najboljši študentski film na letošnjem 13. Festivalu slovenskega filma, ki je šla v roke Mini Bergant za film Moški. Študentska predstava Hodnik po besedilu Matjaža Zupančiča je bila na gostovanju na Evropskem univerzitetnem gledališkem festivalu v Istanbulu ter na 3. Dionizijevem festivalu v Osijeku.

Aktiven je bil tudi oddelek za dramaturgijo. Študentje so pod mentorstvom profesorja Denisa Poniža izdali dramaturški zbornik strokovnih razprav o dramatiki Petra Božiča z naslovom Dramatik Peter Božič, aktivno so sodelovali tudi na simpoziju »Prekvasenje« slovenske dramatike in gledališča, ki je potekal v organizaciji Slovenskega mladinskega gledališča, Slovenskega gledališkega muzeja in AGRFT. Izšli sta dve številki drugega letnika revije Amfiteater, od tega je bila ena skupna, dvojezična številka revij Maska in Amfiteater, z naslovom Procesi dela in sodelovanja v sodobnih scenskih umetnostih.

V organizaciji AGRFT in pod vodstvom dr. Barbare Sušec Michieli je v septembru v Ljubljani potekala znanstvena konferenca Cultural Space and Identity in a Post-Socialist Context ter srečanje raziskovalne skupine STEP, ki so se ju udeležili ugledni tuji gostje (Stephen Wilmer, Shannon Bell, Catherine Schuler, Gad Horowitz idr.).

In kakšni so bližajoči projekti AGRFT? Obeta se aktivno sodelovanje s Festivalom Borštnikovo srečanje v Mariboru, kot novost tega leta se bo akademija festivala prvič udeležila v celoti in v soorganizaciji s FBS sodelovala pri kar šestnajstih dogodkih. Študentje vseh oddelkov bodo tako imeli priložnost prisostvovati pri vseh predstavah, za njih pa je prirejena tudi delavnica z režiserjem Zoltánom Balászem. Poleg tega študentje dramaturgije vseh letnikov sodelujejo pri pisanju člankov in izdajanju Biltena festivala. V mesecu novembru se bodo študentje akademije s predstavo George Dandin ali Kaznovani soprog udeležili festivala gledaliških akademij JV Evrope Skomrahi v Skopju in beograjskega Open Stage festivala.

Anita Volčanjšek, SiGledal, 4. 11. 2010
»Imamo krav'ce, štal'ce žal ne«
Anita Volčanjšek, SiGledal, 5. 11. 2010
Vrženi v svet dejanskega gledališča
Anita Volčanjšek, SiGledal, 12. 11. 2010
Poznavanje zakonitosti gledališča je nujno
Anita Volčanjšek, SiGledal, 11. 11. 2010
Posebno obdobje ...
Plenum AGRFT, 10. 5. 2012
Slovenija bere Hlapce