Rozinteater, 11. 11. 2010

Izbrane rozine v akciji

Andrej Rozman Roza je letošnjo jesen nastopal predvsem na Kitajskem, kjer je bil z delegacijo slovenskih mladinskih pisateljev v Pekingu, Xi'anu in na Expu v Šanghaju, ter v New Yorku, kjer je bival v slovenskem umetniškem stanovanju in nastopil s kombinacijo slovenskega in angleškega programa.

Andrej Rozman Roza / foto Boštjan Perovšek

Trenutno končuje besedilo za naslednjo premiero svojega Rozinteatra, ki bo prihodnje leto, gre pa za posodobitev Molierovega Namišljenega bolnika.

Zaničniki

Konec decembra bo v dvorani KUD France Prešeren predstavil svoje najnovejše “zaničniško odmaševanje”. Gre za kabaretno-sakralni program, ki promovira vero v možnost ničodstotnega davka na izdelke, ki širijo slovenski jezik.

Izdelki, ki širijo slovenski jezik

V okviru projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige je kot knjiga za 3 evre izšla napol stripovska predelava gledališke predstave Andreja Rozmana RozePassion de Pressheren”. Avtor duhovito narisanih Prešerna, njegove matere, Čopa, Koseskega, Bleiweisa, Julije in še nekaterih drugih likov je Ciril Horjak. Knjiga žepnega fomata bo brez dvoma osvežila zanimanje za našega največjega pesnika, saj med drugim prinaša tudi ponatise prve verzije Povodnega moža, v kateri namesto Urške nastopa Zalika, ter nekaj najbolj udarnih pesmi Jovana Vesela Koseskega.

 

To je že četrta Rozina knjiga letos. Spomladi je pri mariborski založbi Frontier izšel strip Mastna past, ki ga je Roza pred več kot desetimi leti napisal na željo pokojnega ilustratorja Staneta Krena, jeseni pa pri založbi Forum knjižica nekoliko erotično obarvanih stripov, ki jih je na podlagi Rozinih pesmi narisal Marko Kociper, pri Mladinski knjigi pa Rozina Urška v obliki slikanice, katere avtor je Zvonko Čoh. A to še ni vse. 15. decembra bo pri Mladinski knjigi izšel ponatis že dve leti razprodanega Malega rimskega cirkusa, decembra pa pri isti založbi še izbor Rozinih pesmi za “odrasle od 13. leta naprej” z naslovom “Izbrane rozine v akciji”.

 

 

DNG Drama in Rozinteater, 8. 2. 2011
Danes na Bobrih: Kako je Oskar postal detektiv
Rozinteater, 20. 12. 2010
Veliko odmaševanje