SNG Nova Gorica, 16. 6. 2021

Ivo Barišič prejemnik igralske nagrade DSI za življenjsko delo Ita Rina

Ivo Barišič je prejemnik igralske nagrade Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev za življenjsko delo Ita Rina.
:
:

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Iz obrazložitve k nagradi Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) za življenjsko delo Ita Rina Ivu Barišiču:

»Ivo Barišič je že desetletja stalnica v slovenskem filmu. Prepoznaven, markanten filmski rokohitrc, ki vsaki vlogi vdihne vse potrebno in še več: od osnovne silovite prezence preko prefinjenih detajlov do kompleksne interpretacije, ki jo tenkočutno vplete v dogajanje celotnega filma.

Njegov pristop k vlogi je strpen. S preudarkom niza prizore karakterja, predanega celostni vlogi. Ivo vešče izlušči srž vloge in njenemu zenitu mojstrsko pripravi motiv za trenutke velikih doživljanj in ekspresij z dovršeno mero igralskega izraza na platnu. Iva Barišiča se ne da spregleda niti v še tako majhni vlogi, s katerimi vedno podpre zgodbo in zlasti soigralce. Gledalca prevzame takoj, ko se pojavi, in ga pelje skozi celotno filmsko dogajanje.

V glavnih vlogah nas očara s svojo značilno poetiko, ki gradi in ohranja napetost skozi ves film. Večplastna igra jasno očrta karakter, ki ga predstavlja, a nas vendar zapelje tudi v skrivnostnost, neizrečenost. Njegova kvaliteta se kaže v razponu od liričnega, krhkega malega človeka, kar bi najhitreje pripisali njegovi drobni telesni pojavi, a potem preseneti z vlogami trdnih mož in nenazadnje vlogami nevarnih karakterjev v žanrih kriminalnih filmov. Prav v žanrsko različnih filmih pride njegova transformacija najbolj do izraza.

Bolj kot količina pa je kakovost njegovih del tista, ki Iva Barišiča uvršča v sam vrh slovenske filmske igre.«

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev na festivalu KRAFFT podeljuje nagrade društva DSI in nagrade LOK Sekcije plesnih ustvarjalcev. Stanovske nagrade in priznanja je DSI letos podelil prvič.

Nagrade, ki jih podeljuje društvo DSI, so: nagrada Ita Rina za življenjsko delo, nagrada veliki plan za najboljše igralske stvaritve (za dveletno ustvarjalno obdobje), nagrada glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela (za dveletno ustvarjalno obdobje) in priznanje kontraplan za zaslužno filmsko sodelavko ali sodelavca, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralk ali igralcev v avdiovizualni produkciji.

Nagrada Ita Rina za življenjsko delo je poimenovana po prvi in največji slovenski filmski zvezdi. Ita Rina, rojena kot Ida Kravanja leta 1907 v Divači, se je v poznih dvajsetih letih z vlogo v filmu Erotikon (Gustav Machatý, 1929) povzpela med zvezde svetovnega slovesa.

Ivo Barišič

SNG Nova Gorica, 29. 11. 2010
Sovražnik ljudstva