STA, 3. 9. 2020

Igralka Vanessa Redgrave pozvala podjetja k pomoči britanskemu umetnostnemu sektorju

Igralka Vanessa Redgrave je pozvala podjetja in posameznike, naj z denarnimi sredstvi pomagajo ohraniti delovna mesta v umetnostnem sektorju, ki ga je pandemija covida-19 hudo prizadela. Igralkinemu torkovemu pozivu so se pred Narodnim gledališčem pridružili tudi Lenny Henry, Maxine Peake in Trevor Nunn
:
:

Foto: Pixabay

Umetnostni sektor je ena izmed najbolj prizadetih področij zaradi pandemije, sindikati in politiki pa napovedujejo cunami izgub zaposlitev. Julija je vlada sicer oznanila skoraj 1,8 milijarde evrov vreden paket pomoči kulturi, ki vsebuje subvencije in posojila za preživetje prizadetih organizacij, a sredstva niso neposredno namenjena varovanju vseh delovnih mest. O porabi sredstev odloča Angleški umetnostni svet (Arts Council England), pri katerem so opozorili, da ne bodo mogli rešiti vsake organizacije.

"Ampak moramo rešiti vse, to je bistveno. Umetnost moramo rešiti za vse," je dejala Vanessa Redgrave. Po igralkinih besedah njihovo srečanje ni politično ali protest, temveč poziv za podporo ljudi, ki delujejo v umetnostnem sektorju.

"Vse moramo povrniti, kot je bilo, ampak boljše, kot je bilo prej," je dejala igralka in dodala: "Ljudje iz gledališča in umetnosti moramo zbirati sredstva zasebnih podjetij, da jih dodamo k vladnim sredstvom in tako pripomoremo k obnovi objektov ter delovnih mest vseh gledališč, glasbenih in plesnih prizorišč, muzejev, galerij ter tehnikov in ustvarjalcev, učiteljev in inštruktorjev."

Po besedah Lennyja Henryja je stiska samostojnih delavcev velika: "Vodje predstav, scenski oblikovalci, koreografi, režiserji, skladatelji, igralci, komiki, glasbeniki in drugi trumoma zapuščajo industrijo, ker si ne morejo privoščiti, da bi ostali. Poraja se skrb, da ob vrnitvi na delo samostojnih delavcev ne bo več."

Trevor Nunn je dejal, da so po kugi v 16. stoletju na pomoč večinoma priskočili izredno premožni aristokrati. "Danes obstaja enakovreden vir premoženja na svetu. Torej Amazon, Apple, Facebook, Google, milijarderske in multimilijarderske družbe - boste priskočile na pomoč? Boste rešile našo kulturo," je vprašal Nunn.

Udeleženci poziva načrtujejo, da bi podobno srečanje pripravili vsakega prvega v mesecu pri kipu igralca Laurenca Olivierja, da poziv javno obnovijo.

Po ocenah je doslej zaradi pandemije delovna mesta samo v gledališču izgubilo 5000 ljudi. Konec tedna je potekal tudi protest, ker bodo pri Narodnem gledališču, galeriji Tate in centru Southbank odpustili več kot tisoč ljudi.

Najnovejši nacionalni statistični podatki kažejo, da so zabavne industrije zaradi covida-19 prizadete bolj kot druge ekonomske panoge. Skoraj četrtina ustanov v umetnostnem, zabavnem in rekreacijskem sektorju naj bi poročala o hudem ali zmernem tveganju plačilne nesposobnosti, v primerjavi s povprečno 11 odstotki v vseh drugih industrijah.

Koronavirus, Velika Britanija