STA, 24. 5. 2024

Igralec Evgen Car praznuje 80 let

Pred 80 leti se je v prekmurskem Dobrovniku rodil Evgen Car, ki je večino svoje igralske kariere preživel v Mestnem gledališču ljubljanskem. Na velikem platnu se je predstavil v filmih, kot so Srečen za umret, Veselo gostivanje in Peta zaseda. Ob igralskem poklicu se je uveljavil tudi kot avtor dramskih besedil.
:
:

Foto: Tone Stojko

Car je po maturi vpisal študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani, kjer je z vlogo Zdravnika v Lepi Vidi Ivana Cankarja absolviral in leta 1974 diplomiral. Že med študijem je sodeloval z Mladinskim gledališčem v Ljubljani, ki se je kasneje preimenovalo v Slovensko mladinsko gledališče, leta 1968 je začel nastopati v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Drama Maribor.

Po dvanajstih letih se je preselil nazaj v prestolnico, se zaposlil v Mestnem gledališču ljubljanskem in tam ostal do upokojitve.

Poleg nastopa v Cankarjevi Lepi Vidi sta med pomembnejšimi igralskimi predstavami na odru mariborske Drame vlogi Jermana v komediji Oskubite jastreba slovenskega pisatelja Toneta Partljiča leta 1977 in Violinista v Klavnici poljskega dramatika in satirika Slawomira Mrožka leto kasneje.

Z Don Juanom v igri Hansa Dietricha Grabbeja z naslovom Don Juan in Faust je leta 1979 ustvaril zrelo vlogo, v kateri so se kot izrazne plasti druga za drugo nalagali neutajljivo uživaštvo, polaščevalska gnanost in suha ironija.

"Čeprav so v Carjevem obsežnem opusu prevladovale manjše, epizodne vloge, te niso bile odigrane nič manj premišljeno, skrbno in natančno kot nosilne vloge," piše v življenjepisu.

Rodnemu Prekmurju je svojevrsten spomenik postavil z dramo Štrki umirajo leta 2008, ki so jo pod naslovom Štorklje umirajo tri leta kasneje krstno uprizorili v Gledališču Koper.

Leta 2013 je Car odigral glavno vlogo v grenko-sladki komediji o starostnikih Srečen za umret. Komedija predstavlja zgodbo o upokojencu in njegovem večnem upanju, da nikoli ni prepozno za nov začetek, so zapisali v Koloseju. Za svojo vlogo je prejel nagrado vesna za najboljšo glavno moško vlogo na 11. Festivalu slovenskega filma.

V prvi vrsti je igralec, podpisal pa se tudi pod nekaj literarnih del, kot je knjiga Moja zgodba, ki je kasneje izšla še kot zvočna knjiga. V pogovoru je nedavno napisal, da je avtobiografsko besedilo izdal, ker se zaveda, da sta gledališče in gledališka umetnost minljiva. "Prav tako sem hotel spisati nekaj, kar bo ostalo, zlasti za moje otroke in vnuke," je še dejal Car.

Za svoje delo je leta 1980 prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 1991 je bil izbran za Prekmurca leta in postal častni občan Dobrovnika leta 2006. Sedem let kasneje ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo nagradilo z odličjem Marija Vera.

Danes je aktiven vinogradnik in pesnik.

Evgen Car, MGL