STA, 11. 6. 2024

Igralci predstave LGL Tunel nagrajeni na poljskem festivalu Valise

Igralci predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Tunel so bili nagrajeni na 37. mednarodnem gledališkem festivalu Valise v Lomži na Poljskem, ki je potekal minuli teden. Žirija je nagradila delo celotne igralske zasedbe, v kateri so bili Miha Arh, Gašper Malnar, Barbara Kanc in Filip Šebšajevič, so sporočili iz LGL.
:
:
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič

Na festivalu, ki je potekal med 5. in 8. junijem, se je predstavilo 13 predstav. Poleg poljskih gledališč in slovenskega LGL so sodelovala še gledališča iz Nemčije, Francije, Italije, Švice, Danske, ZDA in Slovaške.

Petčlanska mednarodna žirija, ki jo imenuje direktor festivala, je pregledala predstave in podelila več nagrad: glavno za najboljšo predstavo ter nagrado za najboljšega režiserja, za najboljšo scenografijo, za najboljšo glasbo ter tri enake nagrade za najboljšega igralca. Igralci predstave Tunel so prejeli nagrado za igralsko delo, ki jo financira župan občine Lomza, so pojasnili v LGL.

Uprizoritev Tunel, pod katero se kot režiser, avtor likovne podobe in scenograf podpisuje Miha Golob, "je nenavadna predstava, ki išče udobje v temi in svetlobo odmerja kot slastno sladico", so zapisali v LGL.

Predstava, ki temelji na animaciji svetlobe in teme, ustvarja t. i. temišče (igrišče za temo), kjer nastajajo asociativne vizualne in zvočne podobe, ki igrivo odpirajo vprašanja strahu in poguma. V gledališču materiala (snovnem gledališču) se dogodek snuje na podlagi uporabe materiala, ki ključno upošteva njegove fizične, kemične, uporabne in simbolne lastnosti.

Uprizoritev je premiero doživela leta 2022 na Šentjakobskem odru LGL.

Tunel, LGL, Valise, Lomža, Poljska, Miha Golob

Povezani dogodki