STA, 16. 4. 2019

Hiša kulture Celje bo premierno izvedla predstavo Kaj bi, Che bi

Hiša kulture Celje bo v petek v celjskem Kuba Kafe premierno izvedla gledališko predstavo Kaj bi, Che bi, ki tematizira življenje po življenju argentinskega zdravnika, kubanskega revolucionarja in bolivijskega gverilca Ernesta Che Guevare. Dramaturginja predstave Nuša Komplet Peperko je Che Guevaro poimenovala kristus gverile.
:
:

Foto: Hiša kulture Celje

Nuša Komplet Peperko je na današnji novinarski konferenci povedala, da ima predstava potencial nagovoriti veliko ljudi, uprizorili pa jo bodo v majhnem prostoru za 30 ljudi.

Dejala je, da so zgodbo začeli pripravljati z branjem Bolivijskega dnevnika, ki prinaša zadnje zapise Che Guevare. V dnevniku je ta kubanski revolucionar, ki je bil umorjen na brutalen način, sredi džungle vsak dan zapisoval svoje misli in opisoval gverilski boj.

"Pri njem ne gre za njegovo življenje. Zgodba ne podaja odgovorov o Che Guevari, ampak impresije," je dejala dramaturginja in dodala, da so na stene Kuba Kafe med drugim narisali rolexovo uro, ki jo je nosil Che Guevara.

Igralec v predstavi Žiga Medvešek je pojasnil, da je najprej moral prebrati Bolivijski dnevnik, ogledal si je tudi nekaj dokumentarnih filmov, da je spoznal Che Guevaro, saj je do takrat o njem vedel zelo malo.

Zanj predstava Kaj bi, Che bi, ki jo bodo v prvem delu zaigrali štirikrat, združuje klasično igro, ki se prepleta s pripovedništvom.

Kot piše v gledališkem listu, gre res za kultnega Ernesta Che Guevaro. Ko te njegova osebnost tako predrami, da ga skušaš spoznati, razumeti, ujeti njegovo bit. Potem ugotoviš, da je 70 let po brutalnem uboju, ko so na Kubo poslali le odrezane dlani, da so razbrali njegove prstne odtise, on in vse okoli njega le še interpretacija.

"In to ne le ena, ampak je teh interpretacij ogromno. Tako ogromno, da je njegova podoba najbolj multiplicirana podoba 20. stoletja, pravzaprav kar celotne človeške zgodovine. In ko to spoznaš, vstopiš v svet čarovnije. Takrat lahko začaraš nov svet. Kaj bi Che, če bi... bil jaz ali ti ali mi vsi... bil tukaj... bil zdaj...," še piše v gledališkem listu.

Kaj bi Che bi, Hiša kulture Celje