Hiša otrok in umetnosti, 20. 5. 2011

Hiša otrok na obisku

V ponedeljek, 23. maja ob 16.30 bo v KUD-u France Prešeren potekala zaključna prireditev Hiša otrok na obisku. Vabimo vas, da preživite z nami ustvarjalno popoldne in si ogledate zaključne produkcije mladih lutkarjev iz Hiše otrok in umetnosti.


Predstavile se bodo tri skupine:
Otroška lutkovna skupina Hišne miške s predstavo, ki je nastala po slikanici J. Donaldson: Bi se gnetli na tej metli, Mladinska lutkovna skupina Hišni molji z Odvratnimi rimami avtorja R. Dahla. Pridružili pa se nam bodo tudi mladi gledališčniki iz Bilčovsa na avstrijskem Koroškem s predstavo O mali čarovnici, ki ni mogla biti zlobna, ki so prav tako ustvarjali pod mentorskim in režirskim vodstvom Irene Rajh Kunaver.

Vstop je prost.

V Hiši otrok in umetnosti poteka več različnih programov lutkovnih delavnic na različnih starostnih stopnja, od predšolske, otroške, do mladinske skupine. Vsi pa imajo možnost, da predstavijo svoje delo drugim na zaključnih produkcijah konec leta. Otroci se spoznavajo z različnimi lutkovnimi tehnikami in lutkovnimi tehnologijami, sami izdelujejo lutke iz različnih materialov in spoznavajo osnove animacije posameznih lutkovnih tehnik. Skupina sama oblikuje tekstovno predlogo na osnovi znane pravljice, pesmice ali lastne kratke zgodbe, izberejo primerno lutkovno tehniko in pripravijo krajšo lutkovno predstavo, ki jo imajo na našem malem odru tudi priložnost predstaviti. V skupini Hišne miške je letos 5 otrok, nekateri se letos prvič srečujejo z lutko, drugi imajo že nekaj odrskih izkušenj.

Bi se gnetli na tej metli? je priredba zgodbe o mali čarovnički, ki med letanjem na metli izgubi klobuk, čarobno palico in svojo najljubšo pentljo. Pri iskanju, ji na pomoč priskočijo muca, kuža in žaba, čarovnica pa jih v zahvalo poplje s svojo metlo. Toda gneča na metli je prevelika in metla se pod težo zlomi, prijatelji pa padejo v močvirje. Tu pa živi strašni zmaj, ki bi rad pohrustal malo čarovničko....

Skupina Hišni molji je v zadnjih petih letih ustvarila nekaj odmevnih projketov, z glasbeno skupino Intimnfrizurn so posneli Videospot, ki se uspešno vrti na glasbenih programih. Spoznali so videoanimacijo in montažo, se s Slovensko pravljico lotili sodobne problematike današnje družbe iz najstniškega zornega kota. V predstavi Drevo, avtorskem projektu od besedila do izvedbe in režije, so razmišljali o osamljenosti, žalosti, ljubezni in upanju. Z minimalnimi izraznimi sredstvi so želeli ujeti čustva v barve in imaginarne podobe. Predstave mladinske skupine se redno uvrščajo na območna in republiška srečanja otroških lutkovnih skupin, ki jih organizira JSKD, Drevo se je uvrstilo na VIZIJE 2009 in prejelo nagrado na Transgeneracijah 2010 za inventiven prispevek k sodobnemu gledališču mladih. Osnova te delavnice je gledališka improvizacija. Udeleženci večinoma obiskujejo ustvarjalnice že nekaj let in tako gradijo svoje znanje na področju lutkarstva. To znanje usmerijo v skupen projekt za katerega izberejo tekstovno predlogo, primerno lutkovno tehniko, oblikujejo lutke in sceno in pripravijo krajšo lutkovno predstavo.

V tej sezoni so v skupini 4 mlada dekleta, ki se prvič samostojno lotevajo raziskovanja gledališkega prostora. Priredba dveh znanih pravljic (Rdeča kapica in Trije pujski) iz zbirke Odvratne rime Roalda Dahla, ki jih avtor namenja malo starejšemu občinstvu, je tako za dekleta pravi izziv. Spogledujejo se kriminalko in grozljivko, ki sta običajno priljubljena fantovska žanra. Mlade igralke se tako interpretacije Rdeče kapice lotevajo v stilu Philipa Marlowa - TV privatnega detektiva iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, v zgodbi o treh pujskih pa bomo v stilu vestrnov Sergia Leoneja ob prepoznani Moricconejevi glasbi, priča klasičnemu revolveraškemu obračunu treh pujsov za boljši košček zemlje. Tako sledimo nenavadnim zgodbam glavnih junakov, dramatičnim preobratom, ki pripeljejo do presenetljivih, ne vedno srečnih koncev zgodb. Predstava se je uvrstila na republiško srečanje lutkovnih skupin, ki bo potekalo 24. maja v KD Španski borci.

Vabljeni!
Gledališče FRU-FRU in Hiša otrok in umetnosti, 18. 2. 2011
Jutri v Gledališču Glej Opičja uganka
Hiša otrok in umetnosti, 13. 10. 2010
Životok - Circle of life