STA, 27. 6. 2015

Grk Zorba SNG Maribor odpira festival v Luksemburgu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Luxemburg, kjer bo danes z izvedbo baleta Mikisa Theodorakisa Grk Zorba odprl 63. Festival de Wiltz. Balet je premiero v SNG Maribor doživel aprila 2004, od takrat pa si ga je doma in na tujem ogledalo 75.000 ljudi.
:
:
foto Ivan Vinovrški
foto Ivan Vinovrški
foto Ivan Vinovrški

Kot so sporočili iz mariborskega gledališča, bodo tokrat v glavnih vlogah nastopili Sergiu Moga kot Zorba, Anton Bogov kot John ter Catarina de Meneses kot Marina. Marina Krasnova bo odplesala Madame Hortense in Gaj Žmavc Yorgosa.

Festival v mestu Wiltz, ki ga odlikuje edinstveno prizorišče z gradom v ozadju, je od ustanovitve leta 1953 letno stičišče gledališčnikov in glasbenikov svetovnega formata. Med priznanimi gosti tega mesec dni trajajočega festivala je letos med drugimi tudi tenorist Jose Carreras.

Grk Zorba je najprej zaslovel kot roman in pisatelju Nikosu Kazantzakiju prinesel svetovno slavo. Anthony Quinn se je s svojo upodobitvijo naslovnega junaka za večno zapisal v anale filma, koreograf Lorca Massine pa je zgodbo z njeno filozofijo veselja do življenja, očarljivo močjo plesa in vrtoglavim sirtakijem v finalu prenesel na baletne odre.

SNG Maribor, Festival de Wiltz, Luksemburg