Gregor Podričnik, 1. 2. 2019

Gregor Podričnik bere sodobno slovensko dramo

Študent 4. letnika dramske igre Gregor Podričnik v branje priporoča besedilo Komika zla avtorja Matjaža Briškega.
:
:

Foto: Ambrož

Kratka in duhovita satira, ki se v enem zamahu prebere kot lahkotna pesmica, skozi katero se lahko večkrat soočimo s svojimi demoni in se skupaj z njimi sladko-kislo zarežimo lastnemu obstoju. Hudič, ki vloži tožbo zoper človeštvo, ker si ta lasti zlo, veliki sodnik Bog, borbena odvetnika in »zvezdniške« priče. Ob branju sem se večkrat spomnil na ameriško TV serijo Zvezde na sodišču (Boston Legal), kjer se v šovinističnem in dinamičnem stilu prepucavajo vsak za svoj (edini) prav. Smo v obdobju t. i. fake news, kjer so dejstva terciarnega pomena in so v ospredju ratingi in všečnost. Dotično pisanje Matjaža Briškega nam lahko da občutek, da beremo scenarij za reality show, ki bo zdaj zdaj dobil svoj prime time na slovenskih zaslonih. Preobračanje resnice v svoj prid, kvazi strokovnjaki, ki to resnico utemeljujejo s svojo banalno in hkrati pametno logiko, in spet drugi, ki se zatekajo k argumentu primarnega »naravnega« nagona, tradicionalnih vrednot, vere itd.

Precej duhovito se mi zdi, kako si kot družba brezsramno lastimo in reguliramo že domala vse. O tem, da smo že davno šli čez rob, priča »dejstvo«, da smo opeharili samega ubogega Hudiča, ga marginalizirali in privatizirali njegovo zlo. Komika zla je zanimivo branje in preizpraševanje večnih dilem dobrega in zla.

 

Povezava: Komika zla

Matjaž Briški, Komika zla

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.