Drama SNG Maribor, 13. 7. 2010

Grand prix festivala Zlati lev za dramo Od blizu

Zmagoslavje Slovenskega narodnega gledališča Maribor v Umagu na Hrvaškem
:
:

Danilo Rošker, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Dino Mustafić, Edward Clug

Slovensko narodno gledališče Maribor je na 11. mednarodnem festivalu komornega teatra »Zlati lev«, ki je letos od 2. do 11. julija potekal v hrvaškem Umagu, osvojilo pet nagrad.

Drama Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića je osvojila grand prix za najboljšo predstavo in nagrado občinstva. Za vlogi v predstavi sta zlata leva prejela igralca Nataša Matjašec Rošker in Branko Jordan.

Žirija je zlatega leva podelila tudi baletu Edwarda Cluga in Milka Lazarja Watching others – Gledati druge.

V tekmovalnem sporedu 11. mednarodnega festivala »Zlati lev« se je za nagrade potegovalo deset predstav iz Črne gore, Makedonije, Slovenije in Hrvaške. Žirijo festivala so sestavljali teatrologinja Mani Gotovac, predavateljica zagrebške Akademije za dramsko umetnost dr. Sibila Petlevski in ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš. Glasovanje občinstva je nadziral hrvaški igralec Hrvoje Klobučar.

O predstavah

Marberjeva Od blizu je ena najuspešnejših sodobnih dram na temo razmerij, saj se v njej na duhovito-inteligenten način prepletajo tragikomične zgodbe štirih izjemno kompleksnih karakterjev: pisatelja Dana, fotografinje Anne, zdravnika Larryja in striptizete Alice, ki jih upodabljajo Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan in Eva Kraš. V na videz banalni zgodbi o ljubezenskih in seksualnih odnosih štirih ljudi se skriva surova analiza naše družbe, ki razkriva načine, kako izkoriščamo druge, obravnava ljubosumje in moško zaverovanost vase, laži, ki jih govorimo sebi in tistim, s katerimi smo najbolj intimni.

Vodja mariborskega Baleta, koreograf Edward Clug, o predstavi Watching others – Gledati druge pravi: »Naslov ne namiguje na proces opazovanja, ampak na univerzalne principe uprizoritvenih umetnosti. Moj namen ni poudarjati ali spreminjati vsesplošnega gledališkega principa in odnosa, ampak opozoriti na detajle v ustvarjenih situacijah, usmeriti pozornost na to, kar me najbolj zanima – na človeško telo. Seveda je v ospredju ples, gib, ki je moje prvotno in primarno izhodišče, hkrati pa človeško telo še bolj raziskujem, ga še bolj seciram. Osnova tako glasbe kot situacij, ki nastajajo na odru, je valovanje surrealističnih momentov in realnosti.«

Plešejo Branka Popovici, Catarina de Meneses, Demetrius King, Dénes Darab, Evgenija Koškina, Gaj Žmavc, Ines Petek, Matjaž Marin, Olesja Hartmann, Sytze Jan Luske, Tijuana Križman in Tiberiu Marta. Glasbo izvaja Bojan Gorišek.

SNG Maribor, Zlati lev

Povezani dogodki

Drama SNG Maribor, 2. 12. 2009
»Ves svet je oder in mi vsi v njem igralci.«
Drama SNG Maribor in Mini teater, 12. 3. 2010
Pravljica o carju Saltanu