STA, 19. 6. 2014

Grad Turnišče bo v soboto zaživel s predstavo Pita

Ptujski zavod Novi Zato., ki ga vodi gledališki režiser Samo M. Strelec in ki si prizadeva za oživitev gradu Turnišče, v soboto na tem prizorišču pripravlja krstno uprizoritev dramskega besedila koroškega pisatelja, glasbenika in šansonjerja Franca Vezele Pita.

Grad Turnišče / foto Samo M. Strelec

V gledališkem projektu mednarodnega značaja sodelujejo pobratene občine, poleg Mestne občine Ptuj še hrvaški Varaždin in nemški Burghausen, vse tri občine pa so ga tudi finančno podprle. Temu primerna mednarodna in zanimiva je tudi igralska zasedba. V predstavi nastopata Milena Zupančič in Gojmir Lešnjak Gojc, ob njiju pa še nemška igralka Sylvia Bart in hrvaški igralec Boris Svrtan.

Kot pravi ptujski režiser in organizator projekta, gre za filozofsko grotesko, ki je bila izbrana na anonimnem natečaju, uprizoritev pa bo na prvo poletno noč oživila grad, ki je že desetletja pozabljen.

"Gre za grotesko, svojevrsten faction, zgodbo, v kateri Vezela zgodovinske osebnosti, kot so Martin Kojc, Rudolf Steiner in Marlene Dietrich, preplete in zaplete čisto po svoje," zgodbo predstave pojasnjuje Strelec in dodaja, da bodo gledališki ustvarjalci z dogodkom pokazali, kaj se lahko počne s kulturno dediščino, za katero sicer odgovorni pravijo, da ni denarja, da bi se v njej kaj dogajalo.

Strelec si že nekaj let prizadeva za oživitev gradu Turnišče. Pred leti je tudi zbiral somišljenike, ki bi bili pripravljeni skupaj z njim odkupiti omenjeni grad v bližini Ptuja in v njem pripravljati različne kulturne in družabne dogodke. Grad namreč že vsaj tri desetletja sameva. Država ga je sprva nameravala prodati, lani pa je del kompleksa s parkom prenesla v last ptujske občine.Povezava: